10-12-2019

Održan okrugli sto na temu „Organizacija priobalnog pomorskog saobraćaja i način organizacije vezova“

Okrugli sto pod nazivom "Organizacija priobalnog pomorskog saobraćaja i način organizacije vezova", u organizaciji Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, održan je danas u Budvi.Cilj okruglog stola, kako navode u saopštenju, bio je razmatranje pitanja od važnosti za odvijanje linijskog pomorskog saobraćaja u Crnoj Gori i definisanje adekvatanog načina organizacije davanja na korišćenje.

Uvodne prezentacije održali su predstavnici Službe za upravljanje lukama od lokalnog značaja i pomorstvo iz JP za upravljanje morskim dobrom Tina Tičić i Irena Maslovar, dok su iskustva iz domena priobalnog saobraćaja u Republici Hrvatskoj predstavili profesori sa "Fakulteta za pomorstvo" iz Splita, Ranka Petrinović i Nikola Mandić, a potom i direktorica Agencije za obalni linijski promet u Splitu, Paula Vidović.

"Na današenjem okruglom stolu učestvovali su i predstavnici Udruženja brodara Crne Gore koji su svojim praktičnim iskustvom ukazali na način odvijanja priobalnog sobraćaja na crnogorskom primorju. Pored predstavnika relevatnih državnih i lokalnih institucija u Crnoj Gori koje se bave pitanjima priobalnog saobraćaja, prezentaciji su prisustvovali zainteresovani građani koji se bave lokalnim ribarstvom", ističe se u saopštenju.

"Nakon razmjene iskustava i diskusija, zaključeno je da djelatnost prevoza turista/putnika u priobalnom pomorskom saobraćaju u Crnoj Gori, treba u prvom redu unaprijediti kroz uspostavljanje regulatornog i organizacionog okvira", zaključuju u saopštenju iz Morskog dobra.