14-10-2021

Održan press povodom predstojećeg Evropskog prvenstva za mlade

Press konferencija povodom predstojećeg Evropskog prvenstva u boksu za mlade održana je danas u sali Mediteranskog sportskog centra. Najvažnije detalje o nastupajućem šampionatu saopštili su čelnici Bokserskog saveza Crne Gore, kao i članovi delegacije Evropske bokserske federacije.


Sa konferencije za medije, Foto: portal RTV Budva/M.S.

Evropsko prvenstvo, čiji će Budva po drugi put biti domaćin, sportski je događaj od velikog značaja. Spisak učesnika na šampionatu starog kontitenta sada je duplo duži u odnosu na prethodnu godinu.

Šampionat će biti otvoren sjutra, a trajaće do 24. oktobra.


Još malo do početka, Foto: portal RTV Budva/M.S.

Član izvršnog odbora Evropske bokserske federacije Maksim Čertikovtev podsjetio je na dobru organizaciju prethodnog prvenstva istakavši da nisu imali dilemu da domaćinstvo ponovo dodijele Budvi.

“U Budvi je veoma dobra atmosfera, a pohvalio bih i uslove za sportiste, hotel, kao i hranu koja je jako važna za njih, jer oni moraju da misle samo o takmičenju. Vezano za broj takmičara, podsjetio bih vas da nam kovid situacija ne dozvoljava maksimalan broj boksera iz zemalja Evropske federacije, ali su ove godine došli sportisti iz 38 zemalja. To nije rekord, ali je blizu rekorda, jer je maksimalan broj 51”, kazao je on.

Prema riječima predsjednika Boskerskog saveza Crne Gore Aleksandra Klemenka, veći broj učesnika je novi izazov za našu federaciju.

"Nadam se da će opet biti sve po planu, da će biti zadovoljni svi sportisti i treneri. Da postignu neke nove rezultate sa kojima će biti srećni. Mi treba da budemo ponosni na naše boksere, od kojih očekujemo ponovo medalje. Sad nećemo da se vraćamo ni sa jednog prvenstva bez medalje", poručio je Klemenko.

Selektor Nikola Ružić kazao da je veoma srećan što će se u Budvi održati takmičenje ovog formata. On se osvrnuo i na nagradni fond Evropskog prvenstva koji će iznositi 300,000 eura.

"Ove godine imamo rekordni fond koji nam je obezbijedila Svjetska bokserska federacija. To je jedna novina u crnogorskom sportu. Nikad se nije desio sportski događaj koji je imao takav nagradni fond. Mnogo sam srećan što sam dio tog tima", naglasio je selektor.

Na današnjoj pres konferenciji takođe su govorili izvršni direktor EUBC-a Aleksander Jegorov i delegat Suzen Karlender. Od crnogorskih predstavnika učešće su uzeli predsjednik Bokserskog kluba Budva Davor Dokić i reprezentativac Tomislav Đinović.

Turnir će biti svečano otvoren sjutra u 13 časova, a nakon toga uslijediće i prve borbe.


Medalje za najbolje, Foto: portal RTV Budva/M.S.

Na šampionatu će Crnu Goru predstavljati šest boksera: Tomislav Đinović, Luka Garčević, Damjan Liješević, Đorđe Smolović, Marko Mijović i Đorđe Lainović. Kod dama, jedina predstavnica naše zemlje biće Bojana Gojković, višestruka prvakinja Evrope.

M.S.