04-05-2017

Održan zajednički sastanak predsjednika Opština Budva i Kotor

U Kotoru je danas, na zajedničkom sastanku predstavnika lokalnih uprava Budve i Kotora, postignuta saglasnost o pokretanju inicijative za formiranje Zajednice bokeljskih opština koja bi kao regionalno tijelo štitila zajedničke interese Boke i Budve.

Održan zajednički sastanak predsjednika Opština Budva i Kotor | Radio Televizija Budva

Formiranje Zajednice trebalo bi značajno da doprinese boljoj saradnji bokeljskih opština i Budve u svim segmentima od vitalnog značaja za razvoj ovih primorskih opština, te da afirmiše regionalizaciju i decentralizaciju vlasti kao evropsku vrijednost i standard.

Na današnjem sastanku dogovoreno je i da se formira Koordinaciono tijelo za saradnju dvije Opštine, koje će se baviti razmjenom iskustava i unapređenjem međusobne saradnje u svim segmentima uprave.

Razgovarano je, takođe, i o mogućnostima zajedničkog rješavanja problema odvoženja mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, deponovanja čvrstog otpaada, saradnje u oblasti turizma, zajedničkih inicijativa u oblasti projekata, grantova i apliciranja ka EU fondovima, unapređenja infrastrukturne saradnje na prostoru gdje se susreću dvije opštine, zatim prevoza učenika koji na nastavu putuju iz Kotora u Budvu i obrnuto.

Učesnici sastanka posebnu pažnju posvetili su unapređenju rada lokalnih uprava Kotora i Budve, posebno u svijetlu stanja zatečenog po preuzimanju vlasti.

Predsjednici Opština Kotor i Budva Vladimir Jokić i Dragan Krapović uputili su sa današnjeg sastanka zajednički dopis Upravi za inspekcijske poslove, sa zahtjevom da postupi u skladu sa zakonom u slučaju najavljene izgradnje žičare “Zip Line”.

Osim predsjednika Opština Budva i Kotor Dragana Krapovića i Vladimira Jokića, današnjem sastanku prusustvovali su: potpredsjednik Opštine Budva Veselin Marković, šef Kabineta Zdravko Pavlović i predstavnica kancelarije za međunarodnu saradnju Ana Tripković Marković; te potpredsjednici Opštine Kotor: Ljiljana Popović Moškov, Branko Nedović i Milivoje Samardžić, predsjednica SO Kotor Dragica Perović i glavni administrator Opštine Kotor Zoran Živković.