28-03-2015

Održana sjednica Glavnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore

U Budvi je danas održana sjednica Glavnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore, kojoj je prisustvovao i Predrag Bošković, ministar prosvjete i Lazar Radjenović, predsjednik Opštine Budva.

Održana sjednica Glavnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore | Radio Televizija Budva

Nakon upoznavanja novoizabranog ministra sa ključnim problemima sa kojima se zaposleni u školstvu u cijeloj Crnoj Gori susreću, predstavnici crnogorskog i budvanskog sindikata i Stambene zadruge „Solidarno“, u društvu ministra Boškovića i predsjednika Radjenovića, obišli su i gradilište u Budvi, gdje za 18 mjeseci treba da bude izgradjena stambena zgrada sa 148 jedinica, zahvaljujući kojima će jedno od najznačajnijih životnih pitanja riješiti svi radnici sa tim potrebama zaposleni u vrtićima, osnovnim školama i srednjoj školi sa teritorije cjelokupne budvanske opštine.

Ističući da se radi o jednom od prioritetnih projekata Opštine Budva, predsjednik Lazar Radjenović je dodao da je Budva poklonila zemljište bez nadoknade, oslobodila investitore plaćanja komunalija i finansirala projektnu dokumenaciju za izgradnju tri lamele, koje broje nešto više od 17.000 m2.

„I to na kraju nije bilo dovoljno, pa je Opština Budva iz svog kapitalnog budžeta od prošle i ove godine finansirala izgradnju 150 garažnih mjesta, kako bi prosvjetni radnici mogli da povoljnije otkupe svoje stanove, a Opština će biti vlasnik tih garažnih mjesta i opredijeliti kako će ih valorizovati“ – izjavio je Radjenović.



„Ovo je jedan od načina kako se može poboljšati standard prosvjetnih radnika, jer, kao što je gradonačelnik Budve rekao, 20 godina se čekalo na ovo“ – istakao je ministar Predrag Bošković i dodao da je Ministarstvo prosvjete i u ranijem periodu imalo osjećaj prema Sindikatu prosvjete, a jedan od dokaza je i izdavanje garancije za ovaj projekat u iznosu od 6, 5 miliona eura.

Ministar prosvjete u Vladi Crne Gore je dodao i da je resorno ministarstvo u saradnji sa sindikatom i Vladom u poslednjih 10 do 12 godina uspjelo da riješi oko 350 stambenih pitanja i da se nada da će taj broj ponoviti već u narednih nekoliko godina i najavio slične projekte u Herceg Novom, Kotoru, Cetinju i Danilovgradu.



Zoran Stanišić iz Stambene zadruge „Solidarno“ je poslao poruku budućim korisnicima stambenih jedinica da pomognu oko zatvaranja finansijske konstrukcije time što će obezbjediti kreditne linije kod banaka i iskoriste povoljnosti Vladine garancije, dok je Zvonko Pavićević, predsjednik Sindikata prosvjete istakao da je ovo prvi put da iza jednog sindikata, odnosno Zadruge stane Vlada sa svojom garancijom.

Projekat izgradnje stanova za prosvjetne radnike u Budvi, samo je jedan od projekata iz ove oblasti čije je finansiranje velikim dijelom pomogla Opštine Budva, koja je u poslednjih 10 godina imala znatnog učešća u izgradnji Osnovne škole, Dječijeg vrtića i zgrade Fakulteta na svojoj teritoriji.

Audio prilog: