27-09-2019

Održana tribina Žaka Ogara u Akademiji znanja

Pukovnik specijalnih snaga Francuske u toku rata na Kosovu i Metohiji, gospodin Žak Ogar govorio je juče na tribini u Budvi priređenoj u njegovu čast.

Održana tribina Žaka Ogara u Akademiji znanja | Radio Televizija Budva

Pukovnik Ogar se, uz zahvalnost predsjedniku Opštine Budva gospodinu Marku Batu Careviću i gospodinu Aleksandru Franeti, obratio publici prisjećajući se detalja tokom ratnog vihora na Kosovu i Metohiji.

Pukovnik Ogar je istakao:

“Srećan sam što se danas nalazim u Budvi, odnosno u Crnoj Gori, jer dobro znam koliko je rat na Kosovu potresao ne samo Srbiju, već i Crnu Goru.

Već tokom mojih prvih dana stupanja na dužnost na ratom zahvaćeno Kosovo sam shvatio o čemu se zapravo radi, tačnije, shvatio sam ko su pravi teroristi, a ko regularna vojska koja brani svoju teritoriju. Nažalost, zbog mog odbijanja da se zajedno sa svojom jedinicom svrstam na stranu OVK terorista sam trpio žestoke pritiske iz NATO komande. Naposletku sam bio i penzionisan zbog toga što sam pružio spas srpskim civilima, ali i jer sam odigrao veliku ulogu u odbrani manastira Devič”.

Na pitanje da li se kaje što je završio karijeru zbog odbrane srpskih interesa na Kosovu i Metohiji, istakao je:

“Naravno da ne. Ja sam iz generalske porodice i moj otac mi je davno pričao o srpsko-francuskom prijateljstvu. Ja nisam branio Srbe, branio sam istinu i svoj sveti poziv. Učinio bih sve isto.” Zaključio je Ogar, dodajući: “Jedan detalj iz mog privatnog života vam može biti zanimljiv: Moje tri ćerke sam vjenčao u vojnoj uniformi sa ordenom Svetog Save na reveru.”

Prisutni su nakon njegovog izlaganja postavljali pitanja uz zahvalnost na svemu što je uradio za Srbe i Crnogorce na Kosovu i Metohiji.