05-05-2021

Odžić: Očekujemo ozbiljnu raspravu o programu ekonomskih reformi

"Nedostatak adekvatne pomoći privredi da se izbori sa 15 mjeseci dugom korona krizom, visoka stopa nezaposlenosti, odgovarajuće kreditne šeme i velika stopa sive ekonomije su ključne tačke koje smo targetirali.", kazao je Petar Odžić, član predsjedništva SDP-a.

Odžić: Očekujemo ozbiljnu raspravu o programu ekonomskih reformi | Radio Televizija Budva

Foto: Petar Odžić/privatna arhiva

Ocjene Evropske komisije o radu Vlade Crne Gore, čiji izvodi su jutros objavljeni u štampi, jasno ukazuju da postoji previše optimizma, a jako malo suštinskih reformi, kazao je u saopštenju za javnost Petar Odžić član predsjedništva Socijaldemokratske partije.

“Sam program ekonomskih reformi je dostavljen sa kašnjenjem od nekoliko mjeseci, a puno gore od toga je što u njemu nema odgovarajućih statističkih tablica, što smatramo veoma neozbiljnim s obzirom da je nova vlast gromoglasno najavljivala stručnost, transparentnost i odlučnost u sprovođenju reformi”, navodi u saopštenju.

Kako je kazao Odžić, zabrinjavajući su stavovi EK o nedostatku reformi i suštinskim problemima crnogorske ekonomije poklapaju se sa onim na šta SDP ukazuje već pet mjeseci.

“Nedostatak adekvatne pomoći privredi da se izbori sa 15 mjeseci dugom korona krizom, visoka stopa nezaposlenosti, odgovarajuće kreditne šeme i velika stopa sive ekonomije su ključne tačke koje smo targetirali i našim zakonskim predlozima, koji nikako da dođu na dnevni red Skupštine”, dodaje u saopštenju.

Takođe, dodaje, EK je ukazala na ono o čemu pričamo u kontinuitetu već nekoliko godina, da je potrebno poresko rasterećenje privrede, jer smo trenutno zemlja sa najvećim porezima i doprinosima na zarade u regiji.

“Zbog toga je SDP i predložila da se ove previsoke stope smanje sa 64 odsto na 55 odsto čime bi se značajno pomoglo privredi uz istovremnu mogućnost većeg investiranja, ali i povećanja plata radnicima”, napominje on.

On ističe da Vlada suprotno ovim predlozima ide u povećanje akciza što će dovesti do povećanja sivog tržišta, a time i pada budžetskih prihoda.

“Jedno od osnovnih ekonomskih načela kaže da povećanje cijene koštanja nužno vodi u smanjenje potražnje na tržištu. Povećanjem akciza neminovno ćemo dovesti do povećanja cijene koštanja proizvoda, što će za posledicu u konačnici imati smanjenje potražnje, a samim tim i prihoda. Umjesto da izvlačimo pouke iz grešaka DPS vlade, koja je imala identičan ispad sa akcizama, mi i dalje nastavljamo na isti način”, sugeriše Odžić.

“Previše optimizma” ima i na cijeloj prihodovnoj strani budžeta, opominje Odžić, gdje nam se dobar dio prihoda bazira na zakonima koji još nisu ušli u skupštinsku proceduru, što jasno ukazuje na činjenicu da se po ko zna koji put zanemaruje načelo savjesnog planiranja Zakona o Budžetu, kao krovnog dokumenta za nesmetano funkcionisanje jedne države.

“Poslije ovog upozorenja EK, očekujumo da se povede ozbiljna, a ne populistička, rasprava o potrebnim reformama i izmjenama zakona na način da se pomažu privreda i građani, kako bi sektor usluga, ali i poljoprivreda i industrija stali na noge i doprinijenili prevazilaženju teške ekonomske situacije u kojoj se Crna Gora nalazi”, zaključuje u saopštenju.