16-09-2021

Odžić: Uspješna naplata svih lokalnih javnih prihoda

Sekretar za finansije Opštine Budva, Petar Odžić istakao je da je uprkos brojnim izazovima koji su pratili realizaciju budžeta za ovu godinu zadovoljan postignutim rezultatima.



"Realizacija budžeta je nekih 86% što je pokazatelj da smo imali jednu uspješnu sezonu i uspješnu naplatu svih lokalnih javnih prihoda. Sa jedne i sa druge strane, moramo se pohvaliti i reći da smo imali jako realno planiranje budžeta i ispostavilo se, sada već možemo reći opravdano, da smo ukupan iznos budžeta sa nekih 40 miliona, sveli na 32, što će biti do kraja godine sigurno ostvarivo. Kako sada stvari stoje, vjerovatno nećemo imati potrebe za kreditnim zaduženjem", rekao je Odžić za Radio Budvu.

Kada su upitanju dugovanja Opštine Budva, on je istakao da je njih jako teško procijeniti s obzirom da su 2019. godine, kako je rekao, imali nekih 190 miliona sudskih sporova.

"U prosjeku smo vraćali preko 15 miliona obaveza u svakoj godini. Slično je i u ovoj godini, iako je zbog pandemije vrlo neizvjesna, ali uspjeli smo da sve servisiramo iz naših prihoda. Možemo reći da nismo imali ni problema sa likvidnošću što je jedna izvrsna činjenica jer znamo i sami kako je bilo u predhodnom periodu kada je po par mjeseci bio račun bukvalno neprohodan", istakao je Odžić neizvjesno i rekao da pravna služba Sekretarijata za finansije vodi dobar posao i da dobar dio sporova dobijaju.

On se osvrnuo i na spor sa WTE koji je "balast" na opštinskim leđima, kao i na nedavno predočene sumnje da je garancija od 66 miliona falsifikat.

"Dok traje cjelokupna arbitraža i dok ne utvrdimo pravi iznos izvedenih radova, nećemo moći da budemo mirni što se tiče javnih finansija. Ja sam od 2017. kad sam stupio na funkciju ponavljao da je to možda i jedini veći problem koji trajno može ugroziti likvidnost budvanskih javnih finansija. Arbitraža je u toku, imamo sporadičnih informacija o falsifikatima, što se tiče samih garancija. Na sreću, ne moramo da imamo strijepnju da će nas neko blokirati dok se ne završi komletan arbitražni postupak, a period otplate tog duga je tek pred nama i tu će nam biti potrebna pomoć Vlade i države Crne Gore, jer će kreditna zaduženja biti jako veliki finansijski zalogaj za Opštinu Budva", naveo je Odžić.