18-12-2014

Ognjen Spahić i Stefan Bošković gostuju u Budvi

U četvrtak 18. decembra u 20:30 časova u Casper baru u Budvi biće održano dvostruko književno veče, literarni dubl takoreći, na kojem će biti predstavljene aktuelne knjige dva predstavnika nove crnogorske proze – Ognjena Spahića i Stefana Boškovića.

Ognjen Spahić i Stefan Bošković gostuju u Budvi | Radio Televizija Budva

U ležernoj atmosferi autori će razgovarati o književnosti, čitati prozne odlomke i odgovarati na pitanja čitalaca. Ovaj književni soare priređuje nevladina organizacija Agora, a pod pokroviteljstvom Opštine Budva.

Ognjen Spahić objavio je tri zbirke priča: „Sve to“ (2001), „Zimska potraga“ (2007) i „Glava puna radosti“(2014). Njegovom debitantskom romanu „Hansenova djeca“ pripala je nagrada „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji 2005. godine, koji je potom preveden na skoro sve važnije evropske jezike. Spahić je jedan od nekoliko ovogodišnjih laureata Evropske nagrade za književnost za najbolje odnosno najperspektivnije mlade pisce Evrope, stoga će njegova djela biti dodatno promovisana u više evropskih zemalja. Trenutno priprema novi roman koji bi trebalo da bude objavljen na jesen. Živi i piše u Podgorici.

Stefan Bošković jedno je od najnovijih lica književne scene Crne Gore. Njegov kratki roman „Šamaranje“(2013), koji je nedavno reizdala izdavačka kuća Otvoreni kulturni forum Cetinje, prošle godine osvojio je Drugu nagradu za najbolji debitantski roman u izdanju Pobjede. Kao dramaturg i suosnivač Alternativne teatarske aktivne kompanije, veoma je aktivan na alternativnoj teatarskoj sceni Crne Gore. Njegov dramski tekst „Komad“ nedavno je premijerno izveden u Podgorici. Piše scenarije za dokumentarne i kratke igrane filmove, u kojim povremeno i glumi.