30-08-2016

Oko 8.500 građana Crne Gore nije zamijenilo lične karte

U Crnoj Gori 8.496 građana nije zamijenilo stare lične karte novim biometrijskim identifikacionim dokumentom, i ako to ne urade uskoro, neće biti u mogućnosti da glasaju na oktobarskim izborima, javlja Agencija Anadolija.

Oko 8.500 građana Crne Gore nije zamijenilo lične karte | Radio Televizija Budva

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) od 2008. godine, od kada je Crna Gora počela sa implementacijom novih propisa za izdavanje identifikacionih dokumenata, do avgusta ove godine, MUP je građanima izdao 627.724 biometrijskih ličnih karata.

Do sada 8.496 građana nije zamijenilo stare lične karte novim biometrijskim identifikacionim dokumentom, piše ova agencija. Tako 8.496 građana, koji ne posjeduju novu ličnu kartu, neće moći da glasaju na izborima niti da ostvare bilo koje pravo za čije ostvarenje im je potreban taj dokument, čime su sebe doveli u poziciju da ne mogu da funkcionišu u pravnom saobraćaju.

Shodno Zakonu o ličnoj karti, stare lične karte mogle su se upotrebljavati do 31. decembra 2012. godine. Zakon je propisao da je lična karta javna isprava kojom se dokazuje identitet, činjenica mjesta i datuma rođenja, prebivališta, odnosno boravišta za raseljeno lice i državljanstva Crne Gore.

Državljani Crne Gore sa biometrijskim ličnim kartama mogu ulaziti u Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, što znači da to pravo ne mogu ostvariti oni koji nisu zamijenili taj lični dokument.

Iz MUP-a je za AA saopšteno da je od početka izdavanja putnih isprava po novim propisima, građanima Crne Gore izdato 442.076 biometrijskih pasoša, sa kojim bez vize mogu putovati u 104 države svijeta.