24-12-2019

Okrugli sto na temu "Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine"

Povodom obilježavanja 150 godina od ustanka u Boki Kotorskoj, u Manastiru Podlastva biće upriličen okrugli sto na temu "Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine", u organizaciji Narodne biblioteke Budve u petak, 27. decembra, sa početkom u 18h.


Foto: mitropolija.com

"O ovoj temi govoriće: akademik Zoran Lakić, dr Miroslav Luketić, dr Boško Mačić, mr Savo Martinović i Marko B. Ivanović, a uvodnu riječ u ime Inicijativnog odbora za obilježavanje Bokeljskog ustanka 1869. godine imaće Željko Ćetković", kazali su iz Biblioteke Budve.

Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine, u istoriji poznat i pod imenom Krivošijski ustanak, izbio je zbog odluke Beča da i u Boki Kotorskoj sprovode Zakon o vojnoj obavezi. Do tada su Bokelji imali privilegiju da služe vojni rok u svojoj domaćoj narodnoj straži, koja se jedino starala o odbrani Boke Kotorske."Istog dana, u petak 27. decembra povodom obilježavanja 150 godina od ustanka u Boki Kotorskoj, u organizaciji Matice Boke u 16h biće položeno cvijeće na spomen-ploču palim borcima Bokeljskog ustanka 1869, a u 16:15h u manastirskoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice biće služen parastos poginulim ustanicima", zakljucuju iz Biblioteke Budve.