11-05-2022

Osam impresivnih prednosti ispijanja soka od šargarepe

Sok od šargarepe pruža nevjerovatne zdravstvene benefite, jeftin je i lako se pravi!


Ilustrcija, Foto: Pixabay

Ne samo da obezbjeđuje kalijum i vitamin C, već je i veoma bogat provitaminom A. Smatra se da ispijanje soka od šargarepe jača imunitet i poboljšava zdravlje očiju i kože, između ostalih prednosti.

Ovo su impresivne prednosti ispijanja soka od šargarepe:

1. Ovaj sok je veoma hranljiv

Sok od šargarepe ima malo kalorija i ugljenih hidrata, a sadrži brojne hranljive materije. Jedna šolja (240 mL) sadrži:

Kalorije: 96
Proteini: 2 grama
Masti: manje od 1 grama
Ugljeni hidrati: 22 grama
Šećeri: 9 grama
Vlakna: 2 grama
Vitamin A (kao provitamin A): 255% dnevne vreijdnosti
Vitamin C: 23%
Vitamin K: 31%
Kalijum: 15%

Sok od šargarepe takođe obezbjeđuje karotenoidne pigmente lutein i zeaksantin, koji djeluju kao antioksidansi u vašem tijelu.

Antioksidansi se bore protiv nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali. Glavni karotenoid u soku od šargarepe je beta karoten, koji je odgovoran za narandžastu boju šargarepe. Vaše tijelo ga pretvara u antioksidans vitamin A.

2. Može poboljšati zdravlje očiju

Sok od šargarepe sadrži velike količine hranljivih materija koje pomažu vašim očima. Vitamin A je od vitalnog značaja za zdravlje očiju. Nekoliko studija povezuje unos voća i povrća koje sadrži provitamin A sa smanjenim rizikom od sljepila i očnih bolesti povezanih sa starenjem. Štaviše, sok od šargarepe je odličan izvor luteina i zeaksantina, dva druga karotenoida koji se akumuliraju u vašim očima i štite ih od štetnog svijetla.

3. Jača imunitet

Sok od šargarepe može ojačati vaš imuni sistem. Oba vitamina A i C koji se nalaze u soku od šargarepe deluju kao antioksidansi i štite imune ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Pored toga, ovaj sok je bogat izvor vitamina B6. Ne samo da je vitamin B6 neophodan za optimalan imuni odgovor, već je njegov nedostatak povezan i sa oslabljenim imunitetom.

4. Može pružiti antikancerogene efekte

Studije u epruvetama sugerišu da određena jedinjenja u soku od šargarepe mogu zaštititi od raka. Konkretno, poliacetileni, beta karoten i lutein iz ekstrakta soka šargarepe mogu biti efikasni protiv ćelija leukemije. Jedna studija je pokazala da je liječenje ćelija leukemije ekstraktima soka šargarepe tokom 72 sata dovelo do smrti ćelija raka i zaustavilo ciklus rasta ćelija.

5. Može poboljšati kontrolu šećera u krvi

Pijenje malih količina soka od šargarepe može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi. To je zato što sok sadrži probiotike, koji su korisne bakterije koje utiču na bakterije creva povezane sa dijabetesom. Sok od šargarepe ima nizak glikemijski indeks - mjeru koliko određena hrana povećava nivo šećera u krvi. Konzumiranje hrane i pića sa niskim glikemijskim indeksom može pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

6. Može poboljšati zdravlje kože

Hranljive materije u soku od šargarepe mogu biti posebno korisne za zdravlje kože. Jedna šolja (250 ml) soka obezbjeđuje hranljive materije rastvorljive u vodi koje su neophodne za proizvodnju kolagena. Ovo jedinjenje je najzastupljeniji vlaknasti protein u vašem tijelu i obezbeđuje elastičnost i snagu vašoj koži. Pored toga, vitamin C deluje kao antioksidans i štiti vašu kožu od oštećenja slobodnih radikala. Beta karoten u soku od šargarepe može takođe pomoći vašoj koži. Jedno istraživanje je pokazalo da dijeta bogata karotenoidima može zaštititi vašu kožu od oštećenja ultraljubičastog zračenja (UV) i poboljšati izgled kože.

7. Može poboljšati zdravlje srca

Sok od šargarepe može pomoći u smanjenju faktora rizika za srčana oboljenja. Prvo, sok od šargarepe je dobar izvor kalijuma, minerala koji igra važnu ulogu u pravilnoj regulaciji krvnog pritiska. Pokazalo se da dijeta sa visokim sadržajem kalijuma štiti od visokog krvnog pritiska i moždanog udara.

8. Može zaštititi vašu jetru

Smatra se da karotenoidi u soku od šargarepe unapređuju zdravlje jetre. Nekoliko studija ukazuje na to da antiinflamatorni i antioksidativni efekti karotenoida štite od nealkoholne bolesti masne jetre.

Izvor: Novosti magazin