07-05-2021

Ostaje na snazi zabrana međugradskog saobraćaja vikendom i policijski čas

U svim opštinama u Crnoj Gori od sjutra će važiti iste epidemiološke mjere, jer nijedna više nije u crvenoj zoni, dok na snazi ostaju zabrana međugradskog saobraćaja vikendom i zabrana izlaska iz objekata stanovanja nakon ponoći.

Ostaje na snazi zabrana međugradskog saobraćaja vikendom i policijski čas | Radio Televizija Budva

Foto: portal RTV Budva

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da su sve opštine zabilježile pad kada je u pitanju broj novih slučajeva koronavirusa, i da nijedna više nije u "crvenoj zoni”.

"Broj zaraženih u Andrijevici je u padu, tako da u Crnoj Gori sada nema nijedne opštine koja je u takozvanoj crvenoj zoni. U Andrijevici se od sjutra primjenjuju mjere koje važe za sve ostale opštine", rekao je Galić na konferenciji za novinare.

Galić je dodao da je najbolja situacija na jugu Crne Gore.

On je naveo da je novim mjerama produženo vrijeme rada priređivača igara na sreću, koji će raditi od sedam do 23 sata.

"Ukida se zabrana okupljanja više od dvije punoljetne osobe na otvorenom prostoru, a dozvoljeno je okupljanje do 20 osoba", saopštio je Galić.

On je rekao da državljanima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rusije, Bjelorusije i Ukrajine nije potreban negativan PCR test za ulazak u Crnu Goru, već mogu ući u zemlju bez ograničenja.

Galić je kazao i da se dozvoljava posjeta osobama koje su smještene u ustanovama socijalne i dječje zaštite.

On je rekao da se putnicima i posadi putničkih plovila omogućava ulazak u Crnu Goru sa negativnim rezultatom PCR testa koji prilikom ukrcaja nije bio stariji od 72 sata.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Đorđe Krnjević istakao je da je u toj ustanovi broj hospitalizovanih u poslednje dvije sedmice drastično manji nego prethodnih mjeseci.

“To je relaksiralo kapacitete KCCG i omogućilo nam da pacijente sa kovidom liječimo samo u onim centrima koji su bili namijenjeni za to, a to su Interna i Infektivna klinika”, dodao je Krnjević.

On je kazao da se u KCCG trenutno liječi 49 pacijenata zaraženih koronavirusom, što čini popunjenost ispod 25 odsto kapaciteta KCCG.

Krnjević je rekao da postoje 403 slobodna mjesta za liječenje kovid pacijenata u bolnicama u cijeloj Crnoj Gori što, kako je naveo, dodatno ohrabruje.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da se za tri dana masovne imunizacije broj vakcinisanih povećao 1,5 odsto na dnevnom nivou.

"U ovom trenutku imamo vakcinisano 10,5 odsto populacije prvom dozom, a 4,7 odsto populacije sa obje doze. Odnosno, oko 15 odsto odraslog stanovništva je već vakcinisamo prvom dozom vakcine", navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da građani treba da shvate značaj vakcinacije.

"Vakcinišući se ne samo da štite svoje i zdravlje bližnjih, već indirektno svi zajednički i solidarno sprječavamo širenje i pojavu mutacija koje mogu da uruše zdravstveni sistem i zdravlje planete", navela je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, ukoliko se više građana vakcinše, manja je šansa da se jave mutagene forme.

“Takođe, svi koji su vakcinisani a ipak se razbole u periodu imunizacije, imaće mnogo blažu kliničku sliku. Što prije svi to shvatimo imaćemo bolje rezultate”, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da popunjenost bolničkih kapaciteta na nivou cijele države iznosi oko 25 odsto.

Borovinić Bojović je saopštila da je Savezna kancelarija za javno zdravlje ažurirala listu zemalja za koje važe mjere obaveznog karantina za osobe koje dolaze u Švajcarsku i da se na njoj više ne nalazi Crna Gora.

Ona je rekla da je Vlada donijela odluku da se turisti, koji se razbole od covid-a 19 za vrijeme boravka u Crnoj Gori i budu bolnički zbrinuti, liječe o trošku države.

Kako je dodala, svi hotelijeri ostaviće deset odsto prostornih kapaciteta za smještaj eventualnih slučajeva obilijevanja od koronavirusa.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše izjavu premijera Zdravka Krivokapića da se bliži još jedan vjerski praznik čije obilježavanje ne može da se spriječiti i da će vjerovatno biti organizovana litija 12. maja, Borovinić Bojović je kazala da je njegova izjava samo tako protumačena.

Ona je rekla da su vjerske starješine Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) obavijestile javnost da neće pozivati vjernike na okupljanje za predstojeće datume koji su ranijih godina bili prepoznati po litijama.

Borovinić Bojović je kazala da vjeruje da će ono što su vjerske starješine preporučile biti apsolutno ispoštovano.

“Apelujem na sve vjernike da ove godine zbog solidarnosti, zdravlja, povratka starom stilu života, svi uvažimo njihovo saopštenje i omogućimo da se sljedeće, ili neke od narednih godina, opet ponašamo po režimu kako smo se ponašali prethodnih godina", dodala je Borovnić Bojović.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da su finalizovani zdravstveni protokoli za predstojeću ljetnju turističku sezonu, sa ciljem da se održi dobra epidemiloška situacija.

Prema njegovim riječima, protokoli će naredne sedmice biti distribuirani turističkoj privredi i ambasadama, i biće i na engleskom i ruskom jeziku.