28-04-2014

Otvaranje Turizmijade 30. aprila u Bečićima

Međunarodni kongres studenata fakulteta za turizam i hotelijerstvo, poznatiji kao “Turizmijada 2014”, i ove godine će se realizovati u Crnoj Gori, a svečano otvaranje održaće se 30. aprila u 17 sati u hotelu Splendid u Bečićima.

Otvaranje Turizmijade 30. aprila u Bečićima | Radio Televizija Budva

Kongres organizuju studentska organizacija Fakulteta za turizam i hotelijerstvo iz Kotora u saradnji sa Međunarodnom Asocijacijom Studenata Turizma i Ugostiteljstva IASTH, a pod pokroviteljstvom Montenegro Stars Hotelske Grupe.

Ovaj kongres predstavlja najveće okupljanje studenata, profesora i asistenata iz oblasti turizma na Balkanu.

Događaj koji je realizovan prošle godine u maju u hotelu Splendid okupio je u Budvi oko 1.000 studenata i profesora, iz 10 zemalja, sa čak 25 visokoobrazovnih institucija.

“Tako smo tokom pet dana trajanja kongresa u Budvi imali akademske predstavnike iz oblasti turističkog i hotelskog menadžmenta iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Velike Britanije, Turske, SAD i Grčke. Studenti su bili smješteni u hotelu Park u Budvi, koji će i ove godine ugostiti studente turizma”, saopštili su organizatori događaja.

Ovogodišnji kongres će, pored starih, uključiti i predstavnike visokoobrazovnih institucija iz Švajcarske, sa renomirane Swiss Education Grupe, i predstavnike sa veleučilišta iz Šibenika i Zadra.

“Kongres predstavlja jedinstvenu priliku da naši studenti saslušaju predavanja i povežu se sa vrsnim svjetskim stručnjacima iz oblasti turizma i hotelskog menadžmenta”, navodi se u saopštenju.

Predavanja će održati prof. Rob Davidson sa “Greenwich” univerziteta iz Londona, prof. dr Terry Stevens sa “Swansea” univerziteta iz Velsa, prof. Dr Timothy Jung sa Manchester Metropolitan University, mrs Jovana Pejčić, regionalni menadžer “Swiss Education Grupe”, mr Adriano Požarić vlasnik magazina “Turizam.info” i bivši predsjednik skupštine grada Opatija, prof. Igor Kovačević Ekonomski fakultet u Beogradu, prof. Marcel Vučetić s veleučilišta VERN iz Zagreba i mr Miha Lesjak, Fakultet za turizam – Turistica, Slovenia, Portorož.

Teme o kojima će se diskutovati na ovogodišnjem kongresu su: ”Turizam budućnosti i uticaj novih tehnologija", "Kongresni turizam i njegov značaj za razvoj destinacije", "Regeneracija priobalja i turizam", "Muzički turizam", "Turistički projekti na Balkanu", “Informacija o destinaciji i turizam u regiji” i druge.

“Ono što je posebno bitno za ovogodišnji kongres jeste i uključivanje predstavnika turističke industrije. U tom svjetlu će se u hotelu Splendid organizovati i okrugli sto na temu "Visoko obrazovanje i turistička industrija, primjeri dobre prakse, perspektive i izazovi". Osnovni cilj je da se turistička industrija i akademija povežu i razmjene iskustva zarad osmišljavanja što kvalitetnijih visokoobrazovnih programa”, ističu organizatori.

Važnost projekata prepoznali su i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke, Nacionalna turistička organizacija, Opština Budva, Turistička organizacije Opštine Budva, Fakultet za turizam i hotelijerstvo iz Kotora i JP Morsko dobro.