20-11-2023

Otvorena izložba-Evo cveta dovoljno smelog da miriše- umjetnice Marije Vukosavljević

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u četvrtak je u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” otvorena izložba „Evo cveta dovoljno smelog da miriše” umjetnice Marije Vukosavljević.

Otvorena izložba-Evo cveta dovoljno smelog da miriše- umjetnice Marije Vukosavljević | Radio Televizija Budva

Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Kustos izložbe je Danka Mitrović, diplomirani vajar. Izložbu je zvanično otvorio starješina Crkve Svete Trojice u budvanskom Starom gradu, jerej otac Aleksandar Lekić.

Dio govora:

„Zaista osjećamo da ikone Marije Vukosavljević donose susret koji liječi a do njega nije lako doći jer sam ikonopisac mora da se upodobljava i da uzrasta prema liku onoga koji je jedini, Sveti. Pred nama je jedan originalan i autentičan rad. Za njega je zaista bio potreban jedan iskorak i jedna smjelost i jedna hrabrost. Marijin rad odiše slobodom, ali ne bilo kojom slobodom, i to je vrlo važno naglasiti, slobodom koju ona ima u čovjeku Hristu. Ona je smjela u izboru materijala ili modernih tehnika koje koristi. Ona je hrabra u odabiru momenta ekspresivnih i dinamičnih tonova i sve nas to nekako razbuđuje iz neke naše učmalosti i jednoobrazne dosadne priče koju vrlo često gledamo u savremenom ikonopisu.”

Marija Vukosavljević rođena je 1979. godine u Valjevu. Diplomirala je na FPUD u Beogradu. Član je ULUPUDS-a.

Realizovani projekti u vezu:

PLAŠTANICE: Crkva Sv Lazara Kosovskog, Bijeljina, Crkva Sv. Pantelajmona, Divčibare, Manastir Vratna, Crkva Sv. Jovana, Paune; Manastir Sv. Nektarija, Egina; Manastir Hilandar; Manastir Lelić, Valjevo; Saborna crkva u Novom Sadu, Crkva Sv. Save u Novom Sadu; Crkva Uspenja Presvete Bogorodice, Mladenovac; Vladičanski dvor u Kruševcu; Manastir Gradac, Brvenik; Crkva Hristovog Vaskrsenja u Jerusalimu.