29-07-2019

Otvorena izložba "Mali format - slike, crteži, objekti"

Izložba "Mali format - slike, crteži i objekti" koja predstavlja izbor djela iz crnogorske savremene likovne scene, otvorena je u subotu, 27. jula, u Spomen domu "Stefan Mitrov Ljubiša".

Otvorena izložba

Izložbu je otvorila Marica Kuznjecov Boljević, koja je ujedno i umjetnik čija su djela predstavljena na izložbi.


U desetom izdjanju prezentacije svoje radove je predstavilo nešto više od dvadeset umjetnika.

Kolektivna umjetnička izložba „Mali format – slike, crteži, objekti“, prvi put organizovana je 2009. godine iz potrebe da se kulturna slika grada tokom turističke sezone upotpuni i obogati segmentom koji se odnosi na aktuelni trenutak u crnogorskom likovnom stvaralaštvu, a s druge strane, da se afirmiše rad akademskih likovnih umjetnika mlađe i srednje generacije. Vremenom, koncept je lišen generacijskog ograničenja, ali su prilikom izbora učesnika, na snazi ostali svi ostali kriterijumi: visoki umjetnički dometi, komplementarnost sa savremenim globalnim tendencijama u likovnoj umjetnosti, poetička raznoslikost, te raznovrsnost tehnika i materijala u manjem formatu.


Iz godine u godinu, u Ljubišinoj rodnoj kući svoje radove predstavilo bi dvadesetak savremenih crnogorskih umjetnika, a u skladu sa zadatim okvirom, autori su se izmjenjivali, pa je kroz ovu izložbu prezentovan rad više od pedeset likovnih stvaralaca. Svakako, ovaj prilog razumijevanju i afirmaciji crnogorske likovne scene ne bi mogao zaživjeti da nije pozitivne reakcije sve brojnije publike, laičke i stručne.

Izložba će biti postavljena do 20. avgusta!