21-04-2016

Otvoreni 42. sajam hrane i 25. Sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo - METUBES

Na Jadranskom sajmu u Budvi danas je svečano otvoren 42. sajam hrane i 25. Sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo - METUBES.

Otvoreni 42. sajam hrane i 25. Sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo  - METUBES | Radio Televizija Budva

U svom pozdravnom govoru direktor Jadranskog sajma doc. dr Rajko Bujković podsjetio je da je daleke 1968. godine upravo ovdje, pod krovovima ovog Sajma, započela sajamska priča u Budvi.

„Gotovo 50 godina Jadranski sajam služi privredi u smislu promocije preduzeća, unapređenja prodaje ali ono što posebno želim istaći - u službi internacionalizacije poslovanja kompanija u Crnoj Gori.

Jadranski sajam nakon 50 godina danas, kao član globalne sajamske asocijacije svjedoči o značaju sajamske industrije.

Vjerujem da će ovogodišnje sajamske manifestacije ispuniti vaša očekivanja, izlagačima želim poslovni uspjeh, a posjetiocima prijatne dane na Sajmu – kazao je Bujković.

Predsjednik opštine Budva dr Srdja Popović i ovoga puta je svojim prisustvom želio da pruži puno podršku kako izlagačima na Sajmu, tako i organizatoru – Jadranskom sajmu.

„Budva je grad otvorenog srca, ovdje se uvijek rado dolazilo, a goste smo ispraćali sa obostranom željom da nam se ponovo vrate. Drago mi je što na 42 sajmu hrane i 25. Sajam turizma ima više izlagača i želi da se fino osjećate i sklopite dobre poslovne aranžmane, a sve u cilju, ubijeđeni smo, jedne izuzetno uspješne turističke sezone“, kazao je Popović i izrazio uvjerenje da će Budva u predstojećoj turističkoj sezoni po broju turista oboriti sve dosadašnje rekorde.

Nj. E. Ambasasdor Mađarske Krisztian Posa iskazao je čast što Mađarska učestvuje na Međunarodnom sajmu hrane i posebno se zahvalio direktoru Jadranskog sajma i svim organizatorima na uloženom trudu.

„Sa Jadranskim sajmom već dugi niz godina uspješno sarađujemo ismatram vaznim podsjetiti da je Madarska 2014. godine bila zemlja partner Sajma hrane. Zahvaljujuci povoljnim uslovima, madarska poljoprivreda moze pored domać ih potreba zadovoljiti i inostranu potražnju, čemu svjedoci to što da znacajan dio naših agrarnih proizvoda izvozimo na inostrana tržišta. Poljoprivreda bez genetski modifikovanih organizama, odlični uslovi drzanjа i ishrane zivotinjа, veoma strogi propisi bezbjednosti hrane, garantuju proizvode visokog kvaliteta, čijom preradom i prodajom gotovih proizvoda i naši inostrani partneri mogu da ostvare znacajne poslovne rezultate.

Ambasador je istakao da je jedan od stubova povoljnih uslova za proizvodnju hrane dobro kvalifikovanaradna snaga, a za to je neophodno kvalitetno obrazovanje budućih agrarnih stručnjaka. Tu vidi mjesto i šansu i za studente z Crne Gore:

„Za studente iz Crne Gore i okolnih zemalja je otvorena mogucnost da sa stipendijom Vlade Mađarske, steknu master diplomu na nekom od prestižnih poljoprivrednih fakulteta Mađarske. Od 2008. godine naša država је, u okviru agrarnih stipendija obezbijedila školovanje za vise od 230 stipendista iz jugoistocne Evrope, Afrike i Azije. Ovaj program se nastavlja od septembra 2016. godine, zato se nadamo da ćemo moci primiti nove studente iz Crne Gore“ – kazao je Posa.

Nj.E. ambasador Indonezije Harry Richard James Kandou izrazio je veliko zadovoljstvo što je Indonezija zemlja partner na ovogodišnjem METUBES-u.

“Velika mi je čast da budem na ovom značajnom događaju i koristim priliku da se zahvalim menadžmentu Jadranskog sajma što su pružili šansu Indoneziji da govori ispred važnih ljudi. Za mene je svakako veliko zadovoljstvo da vas pozdravim na štandu Indonezije, budući da je ove godine Indonezija počastvovana da bude Zemlja partner 25. Međunardone turističke berze i Sajma turrizma, opreme za hotelijesrtvo i ugostiteljstvo – METUBES, koja će biti danas zvanično otvorena na Jadranskom sajmu u Budvi. Takođe željeli bismo da naglasimo posjetiocima jedinstveno iskustvo Indonezije koje odražava spoj živog multikulturnog društva, nasleđa, modernosti, jednostavnosti, takođe boja i energije zemlje koja je međunarodno prepoznata kao Dragulj Ekvatora. Crna Gora je prepoznata po turizmu, tako da čvrstvo vjerujem da imamo mnogo mogućnsoti za saradnju, pogotovo u sektoru turizma. Saradnja u ugostiteljstvu, kulinarstvu, spa uslugama i eko - turizmu su pred našim očima. Mi smo ovdje na sajmu, jer se radi o povezivanju ljudi, i o mogućnostima za partnerstvo između Indonezije i Crne Gore u sektoru putovanja i turizma. Zato smatram da je ovaj Sajam veoma važnim za razvoj saradnje, i mjestom gdje mogućnosti i ideje postaju stvarnost“ – kazao je ambasador Indonezije.

Sajam je svečano otvorio generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Petričević.

„Crna Gora je mediteranska zemlja, u pravcu Mediterana godišnje putuje preko 300 miliona ljudi, što čini 1/3 ukupnih turističkih putovanja na svijetu. To je velika šansa za Crnu Goru, a dokaz da smo mi tu šansu ozbiljno shvatili i da je ozbiljno koristimo jesu i priznanja koja nam iz godine u godinu, kao turističkoj destinaciji, stižu.

Navešću nekoliko primjera: Sveti Stefan je na naslovnici prestižnog časopisa „National Geographic Traveler“, koji izlazi jednom u deset godina i koji je Crnu Goru svrstao u pedeset zemalja poželjnih za život. „Lonely Planet“ je proglasio Kotor za „Best in Travel 2016“, a na toj listi su se prije Kotora nalazili Njujork, London, San Francisko, Pariz i onda možete shvatiti kakav je to uspjeh. Plaža Jaz je od “ Lonely Planet“-a proglašena najboljom plažom u 2015. godini, a ove godine je londonski Dnevni list koji ima tiraž od 3,2 miliona a elektronski ga prati 35 miliona čitalaca je „Sea Dance“ festival svrstalo u 5 najboljih festivala.

Sve ovo je proizvod zajedničkog djelovanje Vlade Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma, s jedne i privrednika s druge strane, gdje Jadranski sajam zavređuje posebno mjesto kao dugogodišnji pouzdanu partner“.