24-06-2020

Otvoreno pismo Kluba poslanika Demokrata Zaštitniku ljudskih prava i sloboda

Klub poslanika Demokratske Crne Gore uputio je danas pritužbu otvorenim pismom Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, povodom događaja u Budvi.



Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

Gospodine Zaštitniče,

Svjedoci smo proteklih dana da se, nakon pravne hajdučije u režiji DPS-a, političke partije koje su poražene na redovnih lokalnim izborima u Budvi održanim 16.10.2016. godine, predstavljaju kao legalna lokalna vlast u opštini Budva.

Navodni v.d predsjednika opštine Budva Vladimir Bulatović u prvim minutama nakon što je sio na mjesto predsjednika opštine Budva atakuje na osnovna ljudska prava zaposlenih u organima i službama opštine Budva.

Naime, aktom od 24.06.2020. godine, koji dostavljamo u prilogu, Vladimir Bulatović daje nalog obezbjeđenju opštine Budva da "spriječi ulazak svih osoba u opštinu Budva, osim onih koja su navedena u posebnom spisku…"

Famozni spisak lica kojima je jedino dozvoljeno da mogu ući u službene prostorije opštine Budva nalazi se kod privatnog obezbjeđenja koje kontroliše ulaz u prostorije opštine Budva koji je nepotpisan i neovjeren, i niko ne zna ko je autor tog spiska.


Foto: Demokrate

Na gore opisani način, ne samo da zabranjuje ulazak u službene prostorije opštine Budva navodno smijenjenim funkcionerima Marku Batu Careviću i Krstu Radoviću, već tu zabranu širi i na sve odbornike i poslanike, kao i na zaposlene službenike i namještenike opštine Budva koji se ne nalaze na tom famoznom spisku.

Nezabilježen je atak ovog samozvanog predsjednika opštine Budva da tako drsko i protiv svih važećih normi u pravnom poretku Crne Gore i međunarodnim konvencijama, povređuje pravo na rad zaposlenim službenicima i namještenicima opštine Budva, zabranjujući im dolazak na svoja radna mjesta, osim onim čija je imena neko, za sada se ne zna ko, stavio na spisak i dostavio privatnom obezbjeđenju koje kontroliše ulazak u prostorije opštine Budva.

Pored povrede prava na rad, samozvani predsjednik opštine Budva onemogućio je građane Budve da ostvaruju prava pred organima i službama lokalne uprave, čime se direktno povređuju prava građana opštine Budve na lokalnu samoupravu, koju im garantuje Ustav Crne Gore.

Zahtijevamo od vas da hitno reagujete i, saglasno Zakonu o Zaštitniku/ci ljudskih prava i Sloboda Crne Gore, nakon što utvrdite da je došlo do povrede ljudskih prava i sloboda na gore navedeni način, donesete Mišljenje sa preporukom za hitno otklanjanje daljeg vršenja povrede ljudskih prava i sloboda prema zaposlenim u opštini Budva, odbornicima SO Budva i legalno izabranim funkcionerima opštine Budva.