20-01-2022

Ove namirnice imaju odličan efekat na kožu

Povezanost vaše prehrane i tena je odavno poznata. Iako je svako tijelo različito i stoga jedinstveno reaguje na hranu i razne 'okidače', postoji sve veći konsenzus među stručnjacima za njegu kože da će poboljšanje zdravlja crijeva apsolutno imati povoljan učinak na vašu kožu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Osim toga, bogaćenje organizma hranom koja blagotvorno djeluje na kožu daće vašim ćelijama hranjive materije koje su im potrebne za napredovanje.

Ta je povezanost toliko važna, napominje dermatološka medicinska sestra i poznata estetičarka Natalie Aguilar, koja podstiče svoje klijente na grickanje određenih namirnica koje su odlične za kožu.

"Uvijek tražim od svojih klijenata da pojedu nekoliko grickalica dnevno, po mogućnosti da to bude bobičasto voće", ističe.

Kada je riječ o posvjetljivanju kože, ističe da bobičasto voće sadrži antioksidanse koji mogu zaštititi kožu od sunca, kao i vitamin C koji pomaže posvjetljivanju vaše kože.

Možda ste već uvrstili ovu hranu u svoju prehranu, a da toga niste svjesni - oni bjelanci ujutro koji su izvrsni za proizvodnju kolagena, ili možda preliv od maslinovog ulja i limuna u vašoj salati, takođe izvrstan za antioksidanse i masne kisjeline.

Međutim, ako koristite ovo doba godine da ponovno procijenite svoje prehrambene ciljeve, ovo može biti koristan podsjetnik koji će vam dati mladalački sjaj u tom procesu.

Fali vam inspiracije? Evo nekoliko dodatnih ideja:

Fermentirana hrana, kao što su kimchi i kombucha, može pomoći poboljšati vašu crijevnu mikrofloru. Uspješna mikroflora znači bolje zdravlje kožne barijere. Zeleni čaj je, na primjer, pun antioksidansa. Istraživanja pokazuju da podstiče vašu kožu protiv agresora iz okoline, ujedno primarnih uzroka bora.

Krastavac u svom sastavu sadrži 95 posto vode pa ako vam se teško podsjetiti da pijete vodu tokom dana, pokušajte grickati malo krastavca.

Svi možemo imati koristi od konzumiranja zdravih masti, a dobijanje onih iz avokada daje vam druge prednosti, poput više od 14 minerala, proteina, topljivih vlakana, fitosterola, polifenola, karotenoida i omega-3.

Sjemenke šipka i ekstrakti njegovih sjemenki vrlo su korisni protiv agresora iz okoline. Na primjer, jedno kontrolisano ispitivanje je pokazalo da ekstrakt šipka povećava otpornost kože na UVB zrake; ili drugo, placebom kontrolisano kliničko ispitivanje, koje je pokazalo da oralno uzimanje ekstrakta nara može pomoći kod uobičajene pigmentacije izazvane suncem.

Na kraju, postoji mnogo namirnica koje mogu ostvariti pozitivne učinke na vašu kožu – bilo da se radi o proizvodnji kolagena, hidrataciji, antioksidativnoj zaštiti ili podsticanju crijevima – a pronalaženje programa prehrane koji vam odgovara znači osluškivati ​​svoje tijelo.

Izvor: RTCG