16-08-2021

Pala prodaja automobila u svijetu

Prodaja novih lakih vozila širom svijeta opala je 6,3 odsto u julu u odnosu na isti mjesec prošle godine, prema podacima kompanije LMC Otomotiv, provajdera globalnih procjena za auto industriju.

Pala prodaja automobila u svijetu | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Istovremeno, u prvih šest mjeseci ove godine, prodaja novih lakih vozila u svijetu je zabilježila snažan skok od 22 odsto međugodišnje, prenosi Tanjug.

Prema izvještaju, u julu je na globalnom nivou prodato oko 6,46 miliona autombila, što predstavlja pad od preko šest odsto u poređenju sa julom prošle godine, kada je prema pokazateljima te konsultantske kuće bilo prodato skoro 6,89 miliona jedinica.

"Nestašica poluprovodnika ukočila je oporavak prodaje vozila u Evropi nakon ublažavanja mjera zaključavanja, dok je na zalihe u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) manjak čipova uticao na skok prosječne cijene", navodi se u izvještaju.

Stručnjaci su kazali da bi porast slučajeva zaraženih delta sojem koronavirusa mogao da pogorša buduću prodaju u nekim dijelovima Azije.

Kina je ostala svjetski lider po prodaji novih automobila sa oko 1,84 miliona jedinica u julu, iako je taj broj gotovo deset odsto manji nego u istom mjesecu prošle godine.

SAD su pale na drugo mjesto, pri čemu je tamošnja prodaja novih automobila zabilježila međugodišnji rast od 3,2 odsto na skoro 1,27 miliona jedinica.

Prema izvještaju LMC-a, nizak nivo zaliha je i u julu uticao na američko tržište novih vozila.

"Većina globalnih brendova je pretrpjela pad u odnosu na prošlu godinu usljed problema sa snabdjevanjem proisteklim zbog globalnog nedostatka čipova, dok su kineski brendovi, poput GAC Motora, Greit Vola i Čangana, nastavili da bilježe dobre rezultate", izvijestili su analitičari LMC-a.

Ta kompanija procenjuje da će ubrzano širenje delta soja u Kini i pooštravanje mjera ograničenja predstavljati rizik za ekonomsku aktivnost i prodaju novih vozila.