27-05-2019

Parče hleba sa mašću zdravije od mliječne čokolade

Parče hljeba premazano svinjskom mašću i alevom paprikom daleko je zdravija ishrana nego mliječna čokolada, kaže dr Nedeljko Radulović, pedijatar u Univerzitetskoj dečjoj klinici i predsjednik Pedijatrijske sekcije Srpskog ljekarskog društva.

Parče hleba sa mašću zdravije od mliječne čokolade | Radio Televizija Budva

Radlović kaže da djeci nećemo davati mliječnu čokoladu ako želimo da žive dugo i zdravo. Ovaj desert je nešto najgore što može nekome da se preporuči.

Kombinacija mliječne masti i šećera saharoze koja daje fruktozu je najbolji put da nekome zakrčite krvne sudove, odnosno da dobije aterosklerozu.

Zbog toga treba mijenjati svjest djece, ali i roditelja i umjesto mliječne ponuditi im crnu čokoladu, koja je daleko zdravija – objašnjava ovaj poznati pedijatar.

On kaže da su djeca u Srbiji sve više gojazna zbog nezdrave ishrane u kojoj preovlađuje mliječna čokolada. Zato se, kaže, u praksi susreće s djecom koja već imaju promene na zglobovima zbog težine, ali i s mališanima koji imaju visok pritisak i predispoziciju za šećernu bolest.

Stručnjaci upozoravaju da je mliječna čokolada poput neke razblažene varijante, čije su sve dobre vrijednosti stavljene po strani nauštrb dobrog ukusa.

Sadržaj kakao djelova je i do tri puta manji nego kod crne čokolade, dok dodato mleko sadrži zasićene masnoće koje povećavaju nivo holesterola. Druga činjenica je da mliječna čokolada sadrži više šećera od crne, koji posledično podiže apetit, dok kod crne nema takav učinak.

Prof. dr Ljubomir Pfaf, jedan od istaknutijih nutricionista u zemlji i regionu, kaže da su hljeb i mast bolji od čokolade.

Sve što imate u čokoladi imate i u hljebu. Ali, ako na hleb dodate životinjske masti, onda imate i A, D, E i K vitamine. Ukoliko još tu mast namažete na crni hleb, onda u organizam unosite i kompleks B-vitamina, što je zdravije od mliječne čokolade – savjetuje Pfaf.

Izvor: Dnevne.rs