09-04-2022

Pasulj može da smanji rizik od srčanih oboljenja

Iako se već dugo govori da je konzumiranje pasulja dobro za zdravlje, danas se ovom povrću pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje donose naučnici.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Pasulj ima veliku energetsku vrijednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljom može da smanji rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Smjernice za zdravu ishranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dozu od tri šoljice pasulja sedmično.

Pasulj posjeduje veliku energetsku vrijednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin, kao i kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor bjelančevina, a za razliku od drugih izvora pasulj ima malo masti pa ne sadrži one zasićene kao ni holesterol.

Od vitamina odličan je izvor folne kisjeline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3. Asortiman fitohemikalija pronađen u pasulju štiti ćelije od raka i usporava rast tumora.

Što to čini pasulj tako zdravim?

On je dobar izvor bjelančevina, i za razliku od drugih izvora bjelančevina, pasulj ima malo masti, i ne sadrži zasićene masti i holesterol. Jedna porcija osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima.

Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ga ne konzumiraju.

Naučnici sa državnog univerziteta u američkoj saveznoj državi Kolorado testirali su šest uobičajenih vrsta pasulja koji se mogu naći na tržištu i izmjerili su količinu antioksidanasa u svakom od njih.

Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidanasa i drugih ljekovitih materija, nego bijeli i žuti pasulj.

Izvor: RTCG