17-04-2020

Pazarni dan: Veliki petak na budvanskoj pijaci (FOTO/VIDEO)

Petak je na budvanskoj pijaci oduvijek bio pazarni dan, da su se vremena promijenila svjedoči sve veća pojava hiper marketa kojima su ljudi zamijenili pijacu, međutim petak je i dalje dan kada sugrađani odu od zelene pijace gdje osim potrebnih namirnica uvijek dobiju i "čašicu razgovora".

Pazarni dan: Veliki petak na budvanskoj pijaci (FOTO/VIDEO) | Radio Televizija Budva

Pijace su žila kucavica svakog grada, u narodu postoje poslovice koje kažu da ukoliko želite da upoznate neki grad, krenete od pijace, ali isto tako i da ako ne znate ko je ko "izađete petkom u pjacu" i sve će vam se samo reći.




Ekipa portala RTV Budva danas je obišla zelenu pijacu, na Veliki petak, a u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku kao i svake godine vlada najveće interesovanje za ribu.






Prodavci su nam kazali da cijene nijesu rasle, te da se riba može pazairti za isti novac kao i ranijih godina.

Prema njihovim riječima jutros oko 8h bila je najveća gužva, ali promet je svakako manji nego ranijih godina.





Kako običaji i tradicija na Veliki petak nalažu posnu trpezu, najviša potražnja vlada za srdelama, griricama i suvom ukljevom, koje su u ovim krajevima jedna od omiljenih vrsta ribe.





Zaposleni na zelnoj pijaci strogo poštuju mjere koje je propisalo NKT, te koriste zaštitnu opremu predviđenu za rad u trgovini, mušterije sa druge strane nijesu toliko disciplinovane, ali svakako da je više onih koji na pijacu dolaze noseći zaštinu masku i rukavice.






Na budvanskoj pijaci danas se moglo naći sve što vam je potrebno za prazničnu trpezu. Na tezgama je bilo svega, od sezonskog voća i povrća, sireva i mliječnih prozivoda, ribe i mesa, vaskršnjih dekoracija, ali i buketa cvijeća među kojima su obilovale kale.

Tradicija pazarnog dana u Budvi jedna je od ljepših navika naših sugrađana, a sve što je lijepo treba njegovati.

Foto: N.D.

D.P.