11-12-2020

Pejović: Prvi negativni rebalans od 2016. godine

Glasovima odbornika Koalicije “Za budućnost Budve” i Izborne liste “Budva je naša nacija” – Demokrate usvojen je rebalans budžeta Opštine Budva, odnosno budžet za ovu godinu je smanjen sa 41,1 na 31,8 miliona eura. Uzdržani su bili odbornici Koalicije DPS, SD, Crnogorska, LP, te odbornici GP URA i SDP.


Foto: Arhiva

Razlog donošenja takve odluke, prema riječima sekretara Sekretarijata za finansije Petra Odžića, je smanjena naplata gotovo svih javnih prihoda, kako tekućih tako i kapitalnih.

“Opština Budva je na jučerašnji dan naplatila nešto više od 25,5 miliona eura što predstavlja 62,5 % realizacije budžeta. Došlo je do smanjenja i ukupnih prihoda i rashoda za oko 10 miliona eura.

Lošija naplata prihoda odrazila se na smanjenje tekuće i kapitalne potrošnje. Smanjenje naplate ukupnih prihoda prije svega se odražava i kod naplate poreza na nepokretnost. Taj plan je smanjen sa 12,7 miliona eura na 9,83 miliona. Do današnjeg dana po ovom osnovu je naplaćeno nešto više od 8,6 miliona eura, što je za 5 miliona eura manje nego u istom periodu prošle godine”, istakao je Odžić.

Prema riječima Borisa Rafailovića iz DPS, negativan rebalans budžeta pokazuje trenutnu neodrživost poslovanja Opštine.

“Smanjeni su kapitalni izdaci za oko 5,5 miliona eura što pokazuje da u ovakvim okolnostima oni prvi stradaju, dok su na drugoj strani povećani transferi prema institucijama kao što su Muzeji i galerija, Grad teatar ili Mediteranski sportski centar, dakle onima koji su ove godine najmanje radili”, kazao je Rafailović.

Odbornik Demokrata Mijomir Pejović je podsjetio da je riječ o prvom negativnom rebalansu nakon 2016. godine čemu su doprinijeli, prvo NKT sa svojim mjerama, a zatim i nasilno preuzimanje vlasti od strane DPS, te 90-odnevna blokada zgrade Opštine.

“Investitori bježe od suzavca, od policije na vratima Opštine. Mora biti manja naplata komunalija, kada je policija spriječavala načelnika Službe za naplatu komunalija da dođe na posao“, istakao je Pejović.

Mihaila Đurovića iz SDP je interesovalo na koji način su regulisana pitanja vraćanja duga Vladi u iznosu od 1,6 miliona EUR za plate koje su direktno uplaćivane građanima na račune kada je opštinski račun bio blokiran, kao i garancija od oko 29 miliona eura za projekat otpadnih voda.

Iako smanjivanje broja zaposlenih u ovakvim okolnostima, prema riječima odbornice Crnogorske Anđele Ivanović, nije poželjno, interesovalo je da li je planirana neka racionalizacija. Takođe su je zanimali transferi prema Akademiji znanja i Pogrebnim uslugama za koje je kazala da su protivzakoniti, jer je riječ o društvima sa ograničenom odgovornošću.

“Zanimaju me i koja su to službena putovanja i reprezentacije u visini od ukupno 120 hiljada eura i zbog čega tu nema uštede“, navela je ona.

Odgovarajući na pitanje odbornice Ivanović, šef Službe predsjednika Opštine Nikola Jovanović je kazao da će od sredstava predviđenih za službena putovanja i reprezentaciju, koja bi inače bila utrošena na proslavu Dana opštine, 70 hiljada eura biti usmjereno na otvaranju narodne kuhinje u Budvi.

“Već je postignut dogovor sa SMŠ “Danilo Kiš” da hranu pripremaju njihovi učenici, za nabavku namirnica ćemo uključiti velike trgovačke lance, a hrana će se distribuirati u Crvenom krstu uz pomoć Službe zaštite i spašavanja”, pojasnio je Jovanović.

Blažo Rađenovićiz GP URA je kazao da je negativan rebalans posljedica pandemije, ali i djelovanja DPS, te da ima grešaka i ove vlasti i o njima treba govoriti.

Tokom rasprave o Izvještaju o radu predsjednika Opštine Budva i organa lokalne uprave i službi za 2019. godinu data je jednosatna pauza.


M.M./N.D.