02-02-2023

Penzioneri ogorčeni povećanjem penzija od samo 2,5 odsto

Savez udruženja penzionera Crne Gore ogorčen je najavljenim povećanjem penzija od dva i po odsto. U toj organizaciji smatraju da bi povećnje trebalo da bude više, kako im je i najavio ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Penzioneri ogorčeni povećanjem penzija od samo 2,5 odsto | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Branko Vešović kaže da je iznenađen da podatak povećanja penzija ne saopštava Upravni odbor Fonda PIO, nego vršilac dužnosti direktora Ranko Aligrudić.

"Smatram da Upravni odbor Fonda PIO treba da dobije relevantne podatke od Monstata po takozvanoj modifikovanoj metodi obračunavanja penzija. Savez udruženja penzionera niko ništa ne pita. Imajući u vidu da je inflacija veća od 20 odsto, iako se kaže da je samo 13,5 odsto, smatram da to nije tačno. Sa ovim povećanjem su ogorčeni svi penzioneri iz 25 opštinskih uduruženja", kazao je Vešović.

Kako dodaje, pored obećanja premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da će se nakon praznika odmah sastati sa predstavnicima ministarstava rada i socijalnog staranja, finansija i rukovodstvom Fonda PIO, do tog sastanak još nije došlo.

"Trebali smo da se sastanemo i razgovoramo o aktuelnim problemima za penzionere, međutim do tog sastanka još nije došlo. Mi smo dopisom podsjetili premijera 16. januara na njegovo obećanje i da je taj sastanak neophodan za naše buduće funkcionisanje, ali do danas nikakav odgovor nijesmo dobili", kazao je Vešović.

Na sjednici Upravnog odbora 25. decembra prošle godine, Vešović je obavijestio članove o ovom sastanku, gdje je predlog jednoglasno podržan i od sastanak su očekivali da će riješiti neke probleme.

Izvor: RTCG