22-11-2023

Perazić: Novom Strategijom prepoznata potreba strukturnog finansiranja Mreže za mlade Crne Gore

Generalni sekretar Mreže za mlade Crne Gore, Vladimir Perazić za Jutrom iz Budve govorio je o nedavno usvojenoj Strategiji za mlade za period od 2023. do 2027. godine, kao i o izmjenama Zakona o mladima koje su u pripremi.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

On je istakao da je Strategija veoma važan strateški dokument, u odnosu na koji će se praviti svi lokalni akcioni planovi, a i generalno usmjeriti djelovanje kako institucija, tako i organizacija na polju omladinske politike za naredni period.

"Strategiju, nažalost, nismo imali u prethodne dvije godine. Na to je uticao kovid, a naravno i turbulentna politička situacija i česte promjene koje su se dešavale u Ministarstvu sporta i mladih, ali konačno imamo Strategiju. Vidio sam da je već u toku priprema lokalnog akcionog plana u Glavnom gradu, a vjerujem da će i druge opštine u okviru zakonskog roka obaviti tu svoju dužnost", naveo je Perazić.

Perazić smatra da je veoma važno to što je Stragegijom prepoznato da je potrebno dati strukturno finansiranje krovnog reprezentativnog saveza - Mreže za mlade.

"Mi do sada nismo imali tu pomoć od strane države i mislim da je ona krucijalna da bi mogli da na pravi način servisiramo sve potrebe mladih ljudi, ali i naših organizacija članica. 44 organizacije, to nije mali broj i mi moramo da imamo sredstva sa kojima ćemo raditi i i funkcionisati i moći da servisiramo sve potrebe koje imaju mladi ljudi u Crnoj Gori, a one su brojne", naglasio je generalni sekretar Mreže za mlade.

On je kazao da su u pripremi i izmjene i dopune Zakona o mladima.

"Naši predstavnici su u radnoj grupi i svakako da svi dajemo doprinos komentarima na Zakon i generalno ćemo se potruditi da damo što veći doprinos. Ono što je važno i što je glavno što treba da se donese tim izmjenama i dopunama, jeste da se reguliše funkcionisanje omladinskih servisa koje trenutno imamo u deset gradova. Takođe, nadamo se da ćemo uspjeti da regulišemo način i mogućnost finansiranja krovnog reprezentativnog saveza. Nadamo se da će Ministarstvo sporta i mladih u narednom periodu prepoznati značaj ove dvije konkretne stvari i da ćemo uspjeti u zamisli da to realizujemo i da se to nađe u novom tekstu Zakona", naveo je Perazić.

Kako je dodao, Zakonom je prepoznata i potreba da se osnuje Savjet za mlade.

"Savjet treba da čine predstavnici institucija, ali i predstavnici omladinskih organizacija i administratori omladinskih servisa. Nadamo se da će Ministarstvo uskoro završiti taj formalni dio i sve procedure da bi se Savjet formirao i da konačno možemo da krenemo sa radom", zaključio je Perazić.

Pogledajte kompetan snimak gostovanja: