02-09-2023

PES: Građani ne misle da „čaj od nane“ može biti izdaja

Kada se potpisivao memorandum o saradnji manjinskih stranaka i budućih konstituenata 43. Vlade, krajem 2021. godine, što je bio uvod u rušenje većine iz 30. avgusta 2020. godine i formiranje Vlade uz podršku DPS-a, tada su taj čin funkcioneri DF-a nazivali „čajem od nane“. Zašto je ovog puta „čaj od nane“ naprasno postao izdaja i to sada kada, za razliku od prvog puta, DPS ne daje nikakvu podršku?, saopšteno je iz Pokreta „Evropa sad!“.


Foto: PES

Kako su naveli, za razliku od tadašnjeg slučaja, ovog puta niti će Vladu glasati DPS, niti će zauzimati pozicije po dubini sa DF-om, koji je tada, prema njihovim riječima, osim jedne polučasovne blokade saobraćaja, odustao od protesta protiv prekrajanja izborne volje iz 30. avgusta.

"Očigledno je da su funkcije po dubini bile dovoljan motiv da se odustane od daljih blokada saobraćajnica i kružnih tokova. Zbog funkcija po dubini u 43. Vladi, DF nije previše talasao ni zbog toga što su ministri postali svi oni koje danas nazivaju „Milovim satelitima“, te njima ideološki oponenti Ranko Krivokapić i Raško Konjević", navode u saopštenju.

Oni su kazali da su, nakon prekrajanja izborne volje iz 30. avgusta, proteste organizovale Demokrate, na kojima su učestvovali i pojedini smijenjeni ministri 42. Vlade. Vlada sa DPS-om je, kako su dodali, srušena odmah po izglasavanju budžeta i programa Evropa sad 1, koji je, ocjenjuju iz PES-a, imao višestruke benefite za crnogorske građane i privredu.

"Na protestima protiv prekrajanja izborne volje građana nije bilo predstavnika DF-a, iako sada organizuju auto kolone, bez obzira što niko od potencijalnih članica 44. Vlade ne planira saradnju sa DPS-om.

Nakon što lideri ZBCG-a zajedno sa DPS-om nisu podržale Spajića za mandatara, te nakon što su pet puta odbili ponudu PES-a za prvo učešće DF-a u užem kabinetu Vlade, pokreće se kampanja linča zbog odluke da se ide dalje, bez onih koji ciljano blokiraju i prolongiraju proces postizanja dogovora o vladi sa širokom podrškom", ocjenjuju u PES-u.

Iz tog pokreta ističu da ZBCG, kako smatraju, nije odgovarala fer ponuda Spajića, te dodaju da je, ne tako davno, DF bio zadovoljan da dobije jedan resor u rekonstruisanoj Vladi Abazovića, što, prema navodima PES-a, nisu smatrali ponižavajućim.

"Takođe, funkcioneri DF-a su više puta iskazali spremnost da nastave trenutnu saradnju vršenja vlasti sa predstavnicima manje brojnih naroda, zasnovanih u 43. Vladi. Jedino je izgleda sporno što to sada planiraju Pokret „Evropa sad!“ i Demokrate, a onda postoji mogućnost da zbog napada DF-a čak 360 direktora i članova upravnih odbora ostanu bez pozicija na koje ih je imenovala Vlada premijera Abazovića, partija manje brojnih naroda i DPS-a.

Ukoliko DF dobije i zadrži funkcije, onda predstavnici manje brojnih naroda nisu „Milovi sateliti“, a ukoliko ne dobije, onda jesu", dodaju u saopštenju.

Iz PES-a poručuju da birači ZBCG nemaju potrebe da strahuju.

"Vrijeme Đukanovićeve ere prošlo, a programom „Evropa sad 2“ će biti zadovoljni svi birači i svi građani Crne Gore. Bivši DF će imati priliku da u parlamentu glasa i za deblokadu institucija, kako bi se uz bolji standard, u Crnoj Gori uspostavila i vladavina prava", zaključuje se u saopštenju Pokreta „Evropa sad!“.