30-06-2020

Pesma Evrovizije - Novi film autora Vila Ferela

"Pesma Evrovizije" je film koji ne smijete propuštiti. Bilo da ste zaljubljenik u najveći svjetski izbor za pjesmu godine ili vam je to takmičenje festival kiča i jeftinih melodija novi film Vila Ferela beskrajno će vas zabaviti i učvrstiti u vjerovanjima.


Foto: Arhiva

Ove godine, Evrovizija je otkazana zbog pandemije ali je održana u istoimenom filmu Dejvida Dobkina.

"Pesma Evrovizije", novi film koji je u subotu 27. juna izašao na Netfliksu moramo prije svega posmatrati kao autorski projekat Vila Ferela.

Ovaj izuzetno popularni komičar zapazio je evrovizijsko takmičenje u posjeti tazbini i od tada ga je pasionirano istraživao, posjećujući samu manifestaciju i kontaktirajući sa učesnicima.

Ferelov opus čine raznovrsne komedije ali posebno mjesto u njemu zauzimaju filmovi koji se bave parodiranjem pojedinih oblasti kao što su NASKAR trke, američka profesionalna košarka ili umjetničko klizanje.

U svim tim miljeima, Farel je sa promenljivim uspjehom pronalazio prostor za svoju mješavinu sofisticiranog i prizemnog humora, koja se ogleda kroz lucidne uvide u problem iskazane kroz pučki vic.

Evrovizija je međutim ipak specifičan slučaj jer je riječ o globalnom fenomenu koji ipak nije toliko opšte poznat, naročito na Ferelovom primarnom tržištu u SAD.

Na sličan način kao što su NASKAR trke poznatije kao činjenica nego što su pasionirano praćene u Evropi, Evrovizija je prisutna na marginama interesovanja američkih pop kulturnih sladokusaca.

Stoga, možemo reći da je Ferel ovog puta imao obrnuti zadatak - kad je parodirao kvintesencijalno američke kič-fenomene i opskurna sportska takmičenja morao je da ih približi globalnoj publici dočim ovde nešto izvana mora da približi Amerikancima.

Otud, ne čudi da je Evrovizija nastala kao film za Netfliks jer upravo na ovoj striming platformi takvo ostvarenje može da zaživi.

Glavni junaci ovog filma su Erik i Sigrid, dvoje zaljubljenika u muziku sa Islanda koji od detinjstva - kada im je nastup ABBA-e na Evroviziji promijenio život i sudbinski ih povezao - sanjaju o odlasku na ovo takmičenje.

Uprkos Sigridinom istinskom muzičkom daru, glavni kreativni motor je Erik koji svoj dar za klišetizirane pop numere i ekstravagantan scenski nastup primarno koristi sa ciljem da se dokopa Evrovizije, i odmah na početku filma shvatamo da će ovaj lik do kraja morati da spozna prave životne vrijednosti.

Pjesme na Evroviziji su prikazane u svom varijetetu, od iskrenih amatera koji se služe klišeima, kao što su Erik i Sigrid, preko vrhunskih zvijezda i iskusnih profesionalaca kao što je Aleksandar i njegova prijateljica iz Grčke, pa sve do onih besmislenih zalutalih učesnika kakve u ovom filmu predstavlja izmišljeni švedski reper Džoni Džon Džon.

U nekoliko novih pjesama koje su pripremljene za ovaj film, autori dosta dobro sumiraju ono što se može čuti na Evroviziji po tipovima pjesama - tu su numere sa etno-ukrasima, kopije poznatih hitova, pop hitovi po poznatim mustrama i ekscesni rok i rep nastupi.

Muzika pritom nije jedini aspekt koji je prilično vjerodostojno prikazan.

Ono što bi publici moglo izgledati kao kliše a to je pojavljivanje narodnih šampiona koji se više dopadaju publici nego žiriju postoji zapravo u stvarnosti.

Isto tako postoji i disproporcija kandidata koji su amateri i vrhunski profesionalci. Ekstravagantne scenske tačke u nastupima su takođe dosta slične onim koje se zaista mogu vidjeti.

Slično samoj Evroviziji, i ovaj muzički film donosi nešto čega ima sve manje u etru, a to su nove pjesme.

Izvor: RTS Planeta