01-11-2018

Pet korisnih efekata bijelog luka na kožu

Bijeli luk mnogi vole kao dodatak hrani, ali on ima i nekoliko korisnih efekata koji se odražavaju na kožu. Koji su ti efekti pročitajte u nastavku.

Pet korisnih efekata bijelog luka na kožu | Radio Televizija Budva

Liječi organizam

Poznato je da bijeli luk liječi organizam od mnogih bolesti, ali može biti jako koristan za kožu jer ima antibakterijsko djelovanje, usporava starenje i čini kožu zdravom i sjajnom.

Pomaže u uklanjanju bubuljica

Sve što vam je potrebno jeste nekoliko komadića bijelog luka koje trebate zgnječiti kako biste dobili sok. Taj sok nanesite na mjesta na kojima se nalaze bubuljice, ostavite tako pet minuta i isperite. Uvidjećete da će se smanjiti crvenilo i mrlje.

Smanjenje pora

Izgnječite jedan komadić bijelog luka i pomiješajte ga s paradajzom i tu mješavinu nanesite na lice, a potom isperite nakon deset minuta. Mješavina će smanjiti pore i očistiti kožu.

Smanjuje strije

Pomiješajte sok bijelog luka s maslinovim uljem i tu mješavinu zagrijte, a potom njom masirajte dijelove tijela na kojima imate strije. Taj proces ponavljajte nekoliko dana, brzo ćete uočiti pozitivno djelovanje.

Umiruje upalu kože

Neki ljudi imaju problema s kožom u vidu crvenila koje se pojavljuje na tjemenu, laktovima i koljenima, a ta mjesta obično svrbe. Nanošenje bijelog luka će pomoći jer on ima antiupalna svojstva.