06-12-2021

Pet mogućih razloga zbog kojih su vam stalno hladna stopala

Tokom hladnih zimskih dana najugroženiji dio tijela su stopala. Problem hladnih stopala prilično je česta pojava, a ponekad može biti indikator nekih medicinskih stanja, posebno ako vaši pokušaji da se zagrijete ostanu bezuspješni.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Hipotireoza

Hipotireoza je stanje nedovoljno aktivne tiroidne žlijezde, koja ne proizvodi dovoljno hormona. Ovi hormoni utiču na mnoge organe i pomažu pretvoriti hranu u energiju.

Ako vam je uvijek hladno, posebno stopalima, možda imate hipotireozu. Najbolje je posjetiti ljekara ako sumnjate na ovo stanje.

Rajnaudova bolest

Rajnaudova bolest predstavlja stanje u kojem tijelo pretjerano reaguje na hladnoću. Kad temperature padnu, možete primijetiti da su vam ruke i stopala ukočeni ili ledeno hladni.

Vaši ekstremiteti takođe mogu promijeniti boju. Ako postanu blijedi ili plavi, a zatim pocrvene i počnu peckati kad se zagriju, mogli biste imati Rajnaudovu bolest.

Posavjetujte se sa svojim ljekarom ako ste zabrinuti i on će vam možda moći preporučiti liječenje.

Dijabetes

Hladna stopala takođe mogu biti komplikacija dijabetesa. Te komplikacije mogu uključivati:

Perifernu neuropatiju: To znači da su živci u vašim stopalima oštećeni i mogu uzrokovati hladnoću u stopalima, dok će temperatura biti normalna za dodir. Periferna neuropatija može biti posljedica autoimune bolesti, nedostatka vitamina, nekih ljekova, alkoholizma i dijabetesa.

Bolest perifernih arterija: Radi se o problemu s cirkulacijom, koji može dovesti do hladnih stopala. Bolest perifernih arterija česta je kod pušača, ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom i onih s visokim krvnim pritiskom ili visokim holesterolom.

Uravnotežen, zdrav način života može pomoći u sprječavanju bolesti perifernih arterija. Više fizičke aktivnsoti i upravljanje nivoima šećera u krvi mogu smanjiti sve simptome.

Stres

Stres može uzrokovati da se krv više pumpa prema središnjem dijelu tijela i manje prema vašim ekstremitetima pa vam zbog toga može biti hladno rukama i nogama, posebno prema vrhovima prstiju.

Visok holesterol

Visok holesterol može dovesti do problema s cirkulacijom, što može uzrokovati hladna stopala. Visok holesterol može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput moždanog i srčanog udara, stoga se obratite svom ljekaru ako sumnjate na ovo stanje.

Izvor: Index.hr