11-03-2020

Pet razloga zašto je bijeli luk važan za zdravlje: Jak miris, mnogo benefita

Bijeli luk je poznat kao prirodni lijek, stoga vam danas govorimo o benefitima koje donosi.

Pet razloga zašto je bijeli luk važan za zdravlje: Jak miris, mnogo benefita | Radio Televizija Budva

Jačanje imuniteta : U epruveti, čeni bijelog luka ubijaju ćelije raka, a studije koje uključuju ljude pokazuju neke od istih rezultata. Uključujući 41.000 sredovječnih žena, one koje su rutinski jele biieli luk, voće i povrće su imale 35 odsto manji rizik za rak debelog crijeva. Prednost je došla iz sirovog i kuvanog bijelog luka - ne iz dodataka.

Anti - inflamatorno djelovanje : Istraživanja su pokazala da ulje bijelog luka djeluje kao anti - inflamatorno. Dakle, ako imate bolove i zapaljenje zglobova ili mišića, trljajte ih uljem.

Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja : Istraživanja ukazuju na to da biieli luk može imati pozitivan uticaj na arterije i krvni pritisak.

Poboljšava kvalitet kože i kose: biieli luk je antioksidans i sadrži antibakterijska svojstva koja mogu ubiti bakterije koje izazivaju akne. Neki podaci pokazuju da trljanje sirovog bijelog luka iznad bubuljica možr da ih očisti .

Međutim, budite svjesni, da bi to moglo izazvati osećaj peckanka na koži. Tretira atletsko stopalo: Biieli luk se takođe bori protiv gljivica. Ako imate atletsko stopalo , potopite stopala u vodu sa belim lukom ili trljajte sirov bijeli luk na noge.

Najviše koristi dobićete od sirovog biielog luka. Ali, ako se odlučite da ga kuvate, ne zagrijevajte iznad 60 C. Viša temperatura ubija alicin, pa dodajte bijeli luk u svoje jelo tek kad je skoro kuvano .