25-01-2021

Pet reiki principa za srećan i spokojan život

Postoje univerzalne istine i lekcije koje nas uče da budemo zahvalniji na životu koji imamo, da osjetimo mir u sebi, kao i istinsku sreću. Reiki, japanska praksa liječenja energijom, ima niz principa.


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Budistički monah, Mikao Usui, koji je stvorio ovu duhovnu praksu, vjerovao je da su reiki principi ključ za srećan i ispunjen život i da služe kao lijek za dušu.

U nastavku saznajte koji su to principi za srećniji i mirniji život.

Reiki principi se lako mogu uporediti sa afirmacijama i uvijek govore o sadašnjem trenutku. Ne postoji ništa sem trenutka u kome smo. Govore o važnosti jednog dana i uče nas da osjetimo reiki energiju neprestano.

Ove principe možete da koristite tokom meditacije, u jutarnjim časovima dok se pripremate za dnevne obaveze ili kada god osjetite potrebu za tim. Reiki pomaže da primite energiju koja vam je trenutno potrebna, za vaše najviše dobro. Zahvaljujući ovoj energiji, pronalazite ravnotežu i balans.

1. Ne brinite

Kada se jave brige, mi mislimo tada o budućnosti. Naš ego zahtijeva da stalno mislimo na budućnost i sve više odlazimo od sadašnjeg trenutka. Ako sada prestanete da brinete, i oživite sadašnji trenutak, shvatićete da je ta briga imaginarna i da postoji samo u glavi, ne i u realnosti.

2. Ne ljutite se

Bijes nije uvijek negativan i loš. On nam daje signal da je granica pređena, da se nešto poremetilo i u nama izazvalo niz emocija. Kada ste ljuti, pokušajte da pronađete konkretan razlog. Osvijestite ga, zapišite, razmislite o njemu prije nego planete. Prihvatite svoj bijes, pomirite se sa njim. Ne radi se ovdje o prikrivanju emocija, već o osvješćivanju istih.

3. Budite ponizni

Naš je ego upravo šokiran ovom rečenicom, ali poenta je u tome da se spustimo na zemlju i da osvijestimo ko smo. Ego voli da prikuplja zasluge za svoja postignuća i zahvaljuje na svojim davanjima. Treba da prihvatite sebe i da volite sebe, na jednostavan i zdrav način. Okrenite se svom duhu, a komplimente koje prijaju egu, ostavite po strani.

4. Budite iskreni

U praksi je iskrenost veoma izazovna. Mi konstantno pokušavamo da se prilagodimo, uklopimo i budemo prihvaćeni. Sebe treba da upoznamo u potpunosti i da prihvatimo i dobre i loše strane. Bićete blistavi onda kada budete iskreni prema sebi i drugima.

5. Budite saosjećajni prema sebi i prema drugima

Saosjećanje je ljekoviti melem za osudu i bijes. Stvari treba posmatrati iz svih uglova. Nemojte osuđivati. Ljude posmatrajte kroz ljubav i saosjećanje.


(Mogujatosama.rs/DDL)