18-08-2020

Pet trikova da djecu odvojite od mobilnog telefona

Kako je u toku ljetnji raspust, djeca nemaju obaveze, pa i više koriste mobilne telefone. Zato Nikolina Milosavljević, dječji psiholog i savjetnik za roditelje, otkriva pet savjeta kako da motivišete djete da ostavi telefon i video-igricu i usmjeri se na neku drugu aktivnost, piše Blic.


Ilustracija, Foto: Unsplash

Video-igre na telefonu ili kompjuteru vole mnogi od nas, a vole ih i deca. Sa igranjem započinju sve ranije, a nekima je to glavna zabava već sa četiri godine.

1. Pomirite se sa činjenicom da vaše djete i sva djeca u njegovoj okolini često koriste mobilne telefone i igranje igrica kao vid razonode. Što se prije svi budemo pomirili sa tim, biće nam lakše.

2. Ukoliko imate djete mlađe od 10 godina, pokušajte da ne dozvolite da pretražuje internet samostalno, bez vašeg nadzora, i nastojte da mu ne dajete da igra igrice. Ako mu dozvolite, veća je vjerovatnoća da će razviti zavisnost od interneta i igrica.

3. Ako odlučite da kupite djetetu mobilni telefon ili neku platformu za igranje igrica, prije nego što dijete krene sa korištenjem tih privilegija jako je važno da definišete koja su pravila korišćenja, kao i da unaprijed ustanovite posljedice ukoliko se pravila ne poštuju.

4. Insistirajte na tome da djete može da igra igricu i koristi telefon za pretraživanje onlajn sadržaja samo onda kad ispuni sve obaveze u toku dana. Ako prekrši pravila, budite staloženi i dosljedno sprovedite posljedice.

5. Ako želite da vaše djete prekine igranje igrica, pokušajte da ne budete grubi, nego mu jednostavno nježno priđite, dodirnite ga i pitajte radoznalo šta radi, kakva je to igrica. Upoznajte se sa tim s čim se trenutno zabavlja, pa tek tada tražite od njega da ostavi telefon. U tom slučaju manje će negodovati.


Izvor: Radiosarajevo.ba