30-01-2021

Pet vrsta namirnica za svakodnevne zdrave obroke

USDA (Ministarstvo poljoprivrede SAD) objavilo je smjernice u kojima je navedeno kako postoji pet grupa namirnica koje bi trebalo konzumirati, ukoliko želimo da svakodnevno imamo hranjive i zdrave obroke.

Pet vrsta namirnica za svakodnevne zdrave obroke | Radio Televizija Budva

Foto: Sharon McCutcheon / Pexels

Prema smjernicama MyPlate, koje je izdala USDA za pravilnu ishranu, postoji pet grupa namirnica na koje bi svi trebalo da se usredsredimo. Hrana koju bi trebalo konzumirati su namirnice koje su već itekako poznate.

Ovih pet namirnica trebali biste jesti svaki dan, piše Eat this.

Voće

Voće ne samo da je puno vlakana, već u sebi sadrži prirodne šećere koji čine voće ukusnom slatkom poslasticom koja se dodaje svakom obroku. USDA preporučuje konzumiranje cjelovitog voća. Možete čak i uživati u ​​voću praveći i smutije koji su dobri za jačanje imuniteta.

Povrće

Povrće je jednostavan način da napravite obroke bez previše kalorija. Osim toga, povrće se može konzumirati u različitim oblicima. Napravite jelo sa spanaćem, krompirom, šargarepom, graškom, paprikom, lukom itd.

Žitarice

Suprotno uvriježenom mišljenju zapravo ishrana treba da sadrža i ugljene hidrate, a posebno žitarice kojima nijesu oduzeti hranjivi sastojci, uključujući vlakna koja će vas duže činiti sitim. Neke od najboljih žitarica za pripremu obroka su zob, pšenica, smeđa riža itd.

Proteini

Proteini su neophodni u ishrani, jer njihovo konzumiranje utiče na naše cjelokupno zdravlje uključujući mišiće i metabolizam. Neki od najboljih proteina za konzumiranje su riba, pletina, jaja, orašasti podovi, sjemenke itd.

Milječni proizvodi

Mliječni proizvodi mogu da posluže kao dodatni izvor proteina u vašoj ishrani, što je korisno za stvaranje osjećaja sitosti nakon obroka. Vrlo je važno da vaša ishrana uključuje mlijeko, jogurt, kefir, sir i dr.



Izvor: RTCG / Klix