12-07-2022

Pišite više – evo zašto je vođenje dnevnika dobra stvar za vas

Ako želite da povećate sreću, neka vam vođenje dnevnika postane navika uz pomoć ovih profesionalnih savjeta. Evo zašto je vođenje dnevnika dobra stvar za nas!


Ilustracija, Foto: Pixabay

Zapisivanje misli, osjećanja i iskustava iz dana zaista može učiniti da se osjećate bolje – čak i srećnije. Zapisivanje, kako pozitivnih tako i negativnih misli i osjećanja zapravo može promijeniti hemiju vašeg mozga tako što će povećati osjećaj mira i sreće, koji govore vašem mozgu da prestane da oslobađa hormone stresa i da počne da proizvodi hormone za smirenje.

Pisanje dnevnika nam omogućava da obradimo svoja unutrašnja iskustva prije nego što ih podijelimo sa drugima, a ako pišemo o svojim osjećanjima i mislima, možemo početi da shvatamo smisao onoga što se dešava nama i oko nas.

Studija iz 2018. objavljena u "Journal of Medical Internet Research Mental Health" otkrila je da vođenje dnevnika sa pozitivnim efektima smanjuje osjećaj anksioznosti, depresije i opšte uznemirenosti nakon mjesec dana.

Druga studija iz 2018. objavljena u časopisu" Innovation in Aging" otkrila je da pisanje – posebno ekspresivno pisanje i pisanje zahvalnosti – povećava osjećaj otpornosti i optimizma, pa čak i poboljšava fizičko zdravlje.

Dr Mantel kaže da prednosti vođenja dnevnika daleko prevazilaze povećanu sreću:

- Prednosti uključuju poboljšano zdravlje i funkcionisanje imunološkog sistema, bolje prilagođavanje životnim tranzicijama, prevazilaženje nevolja i generalno bolje funkcionisanje.

Kako i šta da počnete da pišete da biste bili srećniji?

1. Jednostavno zapišite nešto što vas je usrećilo

Ako je cilj konkretno da se osjećate srećnije, može vam pomoći da zapišete dvije do tri stvari zbog kojih ste se tog dana osjećali srećnim, predlaže dr Kloi Karmajkl, klinički psiholog i autor knjige "Nervna energija: iskoristi moć Vaša anksioznost". Ovo ne samo da će povećati vašu pažnju na te teme, već će i trenirati vaš mozak da skenira te stavke tokom dana.

2. Zapišite na čemu ste zahvalni

Zapisivanje ne samo onoga što vas čini srećnim, već i onoga na čemu ste zahvalni takođe vam pomaže da se fokusirate na pozitivno u svom životu. Dnevnik zahvalnosti može da sadrži dvije ili tri, ili (koliko god želite) određene stvari – stavke, akcije, iskustva, ljude – na kojima ste zahvalni svaki dan.

Baš kao i kada pišete o tome šta vas čini srećnim, vaš um će početi da traži stvari na kojima ćete biti zahvalni tokom dana.

3. Zapišite šta vas uznemirava

Drugi pristup uključuje zapisivanje nekoliko stvari koje su vam smetale ili koje su vam bile problematične tog dana. Međutim, ako koristite ovaj metod, postoji važan drugi korak. Umjesto da samo iznosite probleme i brige, Karmajkl kaže da odmah pored njih zabilježite načine na koje možete efikasnije da upravljate tim situacijama.

Razlika je u tome što u prve dvije metode povećavate svijest i fokusirate se na pozitivne stvari; dok u ovoj trećoj metodi idete korak više - ne samo da imenujete negativna osjećanja i misli, već poboljšate samoefikasnost i vještine rješavanja problema, što takođe povećava sreću.

4. Postavite namjere (i tajmer) ako se osjećate kao da ste zaglavljeni

Ako vam se um vrti i ne možete da počnete, razmislite o tome šta pokušavate da postignete – zašto uopšte vodite dnevnik?

Postavljanje namjere vam omogućava da se lakše uključite u proces. Zatim podesite tajmer.

- Pišite neprekidno 10 do 20 minuta o svojim najdubljim mislima i emocijama u vezi sa nečim u svom životu: posao, novac, porodica, nesigurnost, zdravlje, društveni život - kaže dr Mantel. Podesite tajmer na svom telefonu i nastavite da pišete - vaš um će pronaći pravi pravac.

5. Podstaknite se pitanjima

Margaret Mur, autor knjige "Organizujte svoje emocije, optimizujte svoj život", predlaže korišćenje skupa dnevnih pitanja da biste započeli. Razmislite o vođenju dnevnika kao odgovor na pitanja poput: Šta ide dobro? Šta izaziva nelagodnost? Koje su moje mogućnosti da rastem ili probam nešto novo? Koja je moja ključna riječ (mantra) za danas? Ne brinite da li ćete imati „tačan“ odgovor – jednostavno počnite da pišete i vidite gdje će vas to odvesti, piše 24sedam.



(24sedam.rs/DDL)