01-08-2019

Plate rastu po Monstatu: Prosječna zarada u junu 516 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) u junu je iznosila 516 eura, što je 0,6 odsto više u odnosu na maj, saopštio je Monstat.

Plate rastu po Monstatu: Prosječna zarada u junu 516 eura | Radio Televizija Budva

Prosječna neto zarada u junu je u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla jedan odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u junu u odnosu na maj pale 0,7 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu porasle 1,3 odsto”, precizirali su iz crnogorske statističke kuće.


Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u junu su u odnosu na maj porasle u sektorima državna uprava i odbrana 4,9 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 4,1 odsto, obrazovanje 3,4 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 2,3 odsto, građevinarstvo 1,6 odsto, kao i stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1,5 odsto.

Zarade su više i u sektorima finansijske i djelatnosti osiguranja 1,4 odsto, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom 1,3 odsto, zdravstena i socijalna zaštita 0,9 odsto, vađenje ruda i kamena 0,8 odsto i ostale uslužne djelatnosti 0,4 odsto.

Pad prosječnih plata je zabilježen u sektorima informisanje i komunikacije 7,8 odsto, usluge smještaja i ishrane 4,2 odsto, snabdijevanje električnom energijom četiri odsto, saobraćaj i skladištenje 3,4 odsto, prerađivačka industrija dva odsto, poslovanje sa nekretninama 1,3 odsto, umjetnost zabava i rekreacija 0,5 odsto i trgovina na veliko i malo 0,5 odsto.