23-07-2014

Plaže nepristupačne osobama sa invaliditetom

Javno preduzeće Morsko dobro utrošilo je ove godine 46.730 eura kako bi plaže na crnogorskoj obali prilagodili potrebama osoba sa invaliditetom, ali one i dalje nijesu pristupačne za ovu kategoriju društva – saopšteno je iz Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore.

Plaže nepristupačne osobama sa invaliditetom | Radio Televizija Budva

Predstavnici te organizacije Nataša Borović, Radmilo Baranin i Vladan Nikolić obišli su 18. jula plaže na kojima su postavljene pristupne rampe za ulazak u more i utvrdili da i pored dobre volje i uloženih sredstava, one nijesu pristupačne za osobe sa invaliditetom.

"Rampe imaju rukohvat samo sa jedne strane, što nije u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica s invaliditetom. Neprihvatljivo je da zakupci plaža prilagođavaju prilaze od trotoara ili parkinga do rampe za ulaz u vodu, zato što oni koriste drvene palete, koje nijesu pristupačne", saopštili su iz Saveza udruženja paraplegičara.

Montažna rampa i plato za sunčanje rađeni su, kako su naveli, na identičan način na svakoj plaži. Nijedna rampa nije postavljena dovoljno duboko u vodu, dok prelazi na rampe, odonoso na platoe za sunčanje imaju neprihvatljivu visinsku razliku.

"Ni na jednoj plaži ne postoji znak koji upućuje kome su rampa i plato namijenjeni, tako da ih koriste osobe koje nemaju invaliditet i niko ih ne sprečava u tome", navedeno je u saopštenju Udruženja paraplegičara Crne Gore.