12-06-2021

Pobijedite nesanicu prirodnim putem

Ovo su čajevi koji se preporučuju za konzumaciju pred spavanje.

Pobijedite nesanicu prirodnim putem | Radio Televizija Budva

Foto: pixaby.com/ilustracija

Nedostatak sna negativno se odražava na stanje organizama, a nenaspavani ćete teško uspješno obavljati svakodnevne poslove. Ako stanje nesanice potraje duži period ili se javlja gotovo svako veče, svakako je potrebno potražiti stručnu pomoć.

Međutim, kod blažih i rjeđih oblika koji se javljaju tek povremeno, mogu vam pomoći i biljni čajevi. Stručnjaci tvrde da nijedan čaj neće pomoći prve večeri, ali ako ih pijete redovno, nakon nekoliko večeri mogli biste lakše zaspati.

Čaj od matičnjaka

Jedan od najpoznatijih čajeva protiv nesanice je čaj od matičnjaka. Pripremite ga tako da jednu kašičicu osušenih listova
stavite u 2dl proključale vode. Ostavite oko 10 minuta, zavisno koliko jak ukus želite. Pustite da se malo ohladi i popijte ga pola sata prije odlaska na spavanje.

Čaj od lavande

Čaj od lavande odavno je poznat kao čaj koji smiruje nervozu i opušta mišiće te djeluje blagotvorno kod poremećaja spavanja. Pripremite ga tako da dvije kašičice cvjetova lavande prelijete sa 2 dl proključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, procijedite i zasladite medom. Popijte ga prije odlaska na spavanje.

Čaj od majčine dušice

Ovaj čaj će vam pomoći da brže zaspite, opustiće vas i smanjiti napetost i tjeskobu. Pripremite ga tako da 1 kašičicu majčine dušice prelijete sa 2 dl poključale vode i ostavite pola sata poklopljeno.

Hmelj

Hmelj je prirodni lijek za nesanicu jer njegovi eterični sastojci umiruju nervni sistem. Za pripremu ovog ljekovitog čaja prelijte 2 kašičice hmelja sa 2,5 dl proključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji 20 minuta. Popijte jednu šoljicu 30 minuta prije spavanja.

Izvor: stil.rs