06-06-2016

Počela trinaesta sezona Programa Plava zastavica u Crnoj Gori

U nedjelju 5. juna 2016., na Svjetski dan zaštite životne sredine, na kupalištu "Safari beach" na Velikoj plaži, zvanično je počela trinaesta sezona Programa Plava zastavica u našoj zemlji. Prva plava zastavica u ovoj godini bila je i 200. koja je dodjeljena u Crnoj Gori.

Počela trinaesta sezona Programa Plava zastavica u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Program Plava zastavica u Crnoj Gori sprovode zajedno NVO „EKOM“ i JP „Morsko dobro“, koje je prepoznalo značaj Plave zastavice i od samog početka postalo generalni sponzor i pokrovitelj Programa, koji je već godinama jedna od najvažnijih aktivnosti vezanih za odgovorno upravljanje obalom i plažama. U ime Morskog dobra prisutne je pozdravio Dragan Marković, pomoćnik direktora.

Petar Delić ispred Safari beach-a, dobitnika priznanja Wild Beauty Award 2011. poželio je dobrodošlicu svim gostima, a nakon toga nastupila je klapa INCANTO iz Kotora.

Plava zastavica se stiče svake godine, na osnovu rezultata iz prethodne, a o tome svoj sud daje Nacionalna komisija koju čine predstavnici resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Crvenog krsta, Lučke kapetanije i ekoloških nevladinih organizacija. Oni početkom svake godine pregledaju izvještaje i analiziraju prijave zakupaca plaža za narednu sezonu. Ispred te komisije, koja je do sada prihvatala samo najbolje kandidate i nije imala nijednu vraćenu prijavu od medjunarodnog žirija, skupu se obratila Marina Mišković Spahić iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Plava zastavica se u našoj državi realizuje od 2003. godine, kada je NVO “EKOM” iz Kotora postala član Fondacije za ekološku edukaciju i time stekla pravo da bude Nacionalni operater za Crnu Goru. O rezultatima u protekloj godini i planovima za ovu govorio je izvršni direktor ove NVO, Saša Karajović.

Svakog 5. juna, na ceremoniji podizanja prve Plave zastavice u godini, ukazuje se na korisnike plaža, koji su se posebno trudili da steknu i zadrže ovo ekološko priznanje. Ovog puta je to bilo kupalište, koje je prošle godine bilo domaćin ovakve svečanosti a koje je dobilo Plavu zastavicu prvi put 2007. godine i potom deset godina zaredom – “Club Hotel Riviera“, Njivice. Dodjeljena su i priznanja za 5 uzastopnih godina u programu od 2011. do 2015. godine. To su 3 kupališta na Jazu: „Blue Beach“, „Escallera“ i „S and I beach life“. Ove tri plaže bile su zajedno domaćini podizanja prvih plavih zastavica u 2013. godini.

Program Plava zastavica se odvija u dva nivoa, a prije nego li jedno kupalište ili marina postane član ovog prestižnog kluba, ono mora da prodje i pilot fazu, koja od 2013. traje dvije godine. Ove sezone tu je 10 kupališta („Mirište“, Luštica; „Bay beach“, Igalo; „Ploče“, Platamuni; „Sen Trope“, Slovenska plaža; „Bela Vista”, Bečići; „Drobni pijesak“; „Ponta“, Petrovac; “Korali”, Sutomore; „Pearl beach“ i „Mar Buena“, Velika plaža) i 1 marina (u Baru).

Dobitnici ekološkog obilježja u 2016. godini su slijedećih 25 kupališta: „Club hotel Riviera“, Njivice; „Stevuzo“, Dobreč na Luštici (opština Herceg Novi); „Almara“, uvala Oblatno; „Plavi horizonti“, uvala Pržna; „Kalardovo“, Tivat (opština Tivat), „Blue beach“, „Escallera“, „S&I beach life“ i „Poseidon“ na Jazu, “Time out” na Slovenskoj plaži, „Dolce vita”, „Sveti Toma“ i „Hotel Queen of Montenegro“ u Bečićima; „Kamenovo beach” i “La Suerte”, Kamenovo; „Lučice“, Petrovac (opština Budva); „Centar“, Sutomore i „Paradiso“ uvala Utjeha (opština Bar) te “Toni gril”, “Miami”, „Safari“, „Mojito“, „Evropa“, „MCM beach“ i „Copacabana“ na Velikoj plaži (opština Ulcinj).

Sertifikate za pilot fazu i plave zastavice u 2016. godini uručio je Predrag Jelušić, direktor Morskog dobra.

Pri kraju svečanosti, prisutnima se obratio Dževdet Cakuli, predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra, koji je potom podigao prvu plavu zastavicu u Crnoj Gori u ovoj godini. Ovo prestižno međunarodno priznanje će se vijoriti na preko 4.270 plaža i marina u 49 zemalja sjeverne hemisfere, a po prvi put i u Aziji, u dalekom Japanu.

Program Plava zastavica je 2005. i 2007. godine dobio nagradu »Wild Beauty Award« za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore. Sve najbolje plaže u zemlji od 2006. do 2014. godine bile su iz programa Plava zastavica. 2013. godine dobijena je i Zelena zvijezda za najbolju ekološku kampanju u Crnoj Gori.