19-05-2020

Počinje digitalizacija u obrazovanju

Crna Gora i zvanično je ušla u proces digitalizacije obrazovanja današnjim potpisivanjem sporazuma Ministarstva prosvjete sa Mtel kompanijom.


Foto: Ministarstvo prosvjete

Sporazumom vrijedan oko 250 000 eura potpisali su ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktorica Sektora za strategiju i upravljanje rizikom Mtel-a Aleksandra Radojević.

"Pedviđena je izrada digitalnih udžbenika za prvi razred osnovne škole iz gotovo svih predmeta, kao dopuna udžbenicima. Plan je da budu u funkciji naredne školske godine, a naziv projekta je "Digitalna učionica". Dodatno, u susret ovom projektu Ministarstvo prosvjete će, investicijom vrijednom 700 000 eura, uvesti internet u svaku učionicu svih osnovnih škola, te opremiti sve škole računarskom i drugom opremom vrijednom preko 4 miliona eura, dok će učionice u kojima se izvodi nastava za prvih nekoliko razreda dodatno biti opremljene smart televizorima i pametnim tablamaŽ", saopšteno je iz nadležnog Ministarstva.

Materijali će, kako su naveli, biti zasnovani na postojećim planovima i programima i biće dopuna, a ne zamjena za štampane udžbenike.

"Obuhvataće sve učenike koji će od septembra pohađati prvi razred osnovne škole, kako bi se u ovaj proces krenulo postepeno, sistematično i kontrolisano", pojasnili su.

Ministar Šehović je nakon potpisivanja istakao:

"Pomenute materijale će izraditi jedna od najvećih izdavačkih kuća u Evropi – njemačka kompanija Klett, koja ima više nego impresivnu tradiciju u ovoj oblasti. Posebno smo ponosni na činjenicu da će razvoj i primjena ovih materijala biti u saradnji i pod brendom National Geographic-a, dok će se resursi pribavljati i od kuća BBC, Discovery i sl."



(yt/ministarstvoprosvjetecg)

Šehović se osvrnuo na to da mu Ministarstvu prosvjete tačno znaju šta je digitalizacija, a to nije ostavljanje djece satima pred ekranom.

"Digitalizacija, na način na koji je mi planiramo, znači bolje znanje kroz bolje približavanje gradiva. Ne pokušavajmo da djecu u potpunosti izolujemo od svijeta koji ih okružuje jer je to nemoguće, ali ne idimo ni u drugu krajnost, puštajući ih da sami lutaju neograničenim prostorom interneta. Moramo naći sredinu, a time i najbolju upotrebu IT tehnologija", kazao je on.

Ministar je istakao da će se, prema procjenama, oko 60% đaka na globalnom nivou, a koji su sada u nižim razredima osnovne škole, baviti zanimanjima koja još uvijek ne postoje.

"A 90% budućih zanimanja podrazumijevaće upravo aktivnu upotrebu digitalnih tehnologija, te se djeca sistematično, kvalitetno i prije svega kontrolisano, moraju upoznavati sa svijetom koji je oko njih, te onim koji ih očekuje."

Prema riječima Aleksandre Radojević digitalni udžbenici su u 21. vijeku ono sto je štamparija bila u srednjem vijeku, a to je uvod u, kako je kazala, renesansu i napredak društva.

"Digitalna učionica će omogućiti svim prvacima, bez obzira da li su u seoskoj ili gradskoj skoli, na sjeveru ili jugu zemlje, bez obzira na ekonomske mogućnosti roditelja, jednaki kvalitet i pristup obrazovnom sadržaju. Servis će biti besplatan za prvake i njihove učitelje, a digitalna učionica će biti dostupna djeci i u okviru nastave i kod kuće.", istakla je Radojević.



(yt/ministarstvoprosvjetecg)

Istakla je da je Mtel prepoznat kao lider na polju digitalizacije.

"Sa posebnim zadovoljstvom pomažemo uvođenje prvih digitalnih učionica, koje podrazumijevaju kombinovani vid učenja: tradicionalni, uz štampane udžbenike i digitalni, primjenom savremenih, digitalnih udžbenika i materijala. Upravo počinjemo od prvog razreda osnovne skole, kako bi prvaci od početka obrazovanja koristili savremene metode u učenju", dodala je.

Ona se zahvalila ministru i Vladi, što predano i odgovorno rade i što su prepoznali potencijal digitalizacije.

"Mi smo sa zadovoljstvom prihvatili da učestvujemo u ovom značajnom projektu. Takođe, da smo pouzdan partner bili i ranije, pokazuje činjenica da smo, zahvaljujući viziji naseg izvršnog direktora Vladimira Lučića, donirali internet u preko 100 škola u Crnoj Gori, a od čega je značajan broj škola u seoskim oblastima. Dodatno, to se sada pokazalo kao dobar korak za uvođenje digitalnih učionica", zaključila je Radojević.

Plan je da postojeći udžbenici za prvi razred iz predmeta: Crnogorski – srpski, hrvatski i bosanski jezik i književnost, priroda i društvo, Matematika, Muzička kultura i Likovna kultura, budu digitalizovani. Ovo zapravo znači da će se Projekat, u prvoj fazi koja bi trebalo da otpočne naredne školske godine, odnositi na oko 7 500 prvaka u oko 500 odjeljenja, a nastavu će realizovati oko 500 nastavnika razredne nastave.

Materijali će uključivati multimedijalne i interaktivne sadržaje za učenje poput: 2D i 3D animacija, video materijala, simulacija, interaktivnih vježbi i igara, virtuelnih modela i slično. Digitalni sadržaji odgovaraće Windows operativnom sistemu. Dodatno, kreiraće se posebna veb-platforma na kojoj će digitalni, obrazovni sadržaj biti dostupan, pa će učenici digitalne udžbenike moći da koriste i od kuće.

Narednih mjeseci će biti obučen i veliki broj nastavnika razredne nastave, svakako najmanje 500, koliko će ih predavati prvim razredima naredne školske godine. Prva faza obuke odnosi se na sticanje digitalnih vještina, a druga na primjenu digitalnih sadržaja u nastavnom procesu.

Učenici su dio globalne digitalne generacije koja dostiže stopu od 95% upotrebe kompjutera i skoro 96% interneta. Međutim, njihova upotreba je dominantna na društvenim mrežama, te su napori Ministarstva prosvjete upravo u pravcu usmjeravanja pažnje novih generacija na kvalitetnije sadržaje na internetu.