15-06-2023

Podgorica: Kod četvoro djece izvedeni komplikovani hirurški zahvati

Stručni tim ljekara Instituta za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), na čelu sa dr Irenom Marić, načelnicom Odjeljenja dječije urologije, uz podršku uvaženog prof. dr Imrana Mushtaq iz Londona, prošle sedmice uspješno je izveo komplikovane hirurške zahvate kod četvoro djece iz oblasti urologije.

Podgorica: Kod četvoro djece izvedeni komplikovani hirurški zahvati | Radio Televizija Budva

Foto: Institut za bolesti djece (Foto: rtcg.me)

Iz KCCG podsjećaju da je u pitanju nastavak četvorogodišnje uspješne saradnje IBD-a sa Great Ormond Street Hospital for Children (GOSH) iz Londona (Velika Britanija) koja je realizovana zahvaljujući entuzijazmu dr Marić i želji za unaprjeđenjem crnogorske dječije urologije uz punu podršku menadžmenta KCCG-a.

"Upravo zahvaljujući njenoj posvećenosti najmlađim pacijentima u našoj ustanovi se u kontinuitetu sprovode komplikovane i veoma rijetke urološke operacije na svjetskom nivou kod djece a koje se do sada nijesu izvodile niti u jednoj državi našeg regiona. Ovo je dokaz da timski rad, na kojem inistiraju i prof. dr Mushtaq i dr Marić, našim pacijentima omogućava savremeno i bezbjedno liječenje", navode iz KCCG.

Zahvaljujući dr Marić, dodaje se, IBD je prepoznat u okruženju pa se ove hirurške operacije u našoj ustanovi izvode i kod djece iz regiona.

Dr Mushtaq izjavio je da je srećan što je ponovo u Kliničkom centru te da su prethodne nedjelje izveli nekoliko intervencija kod djece sa rijetkim stanjima iz oblasti urologije.

"Ono što pokušavam da uradim jeste da radim sa timom ljekara u Kliničkom centru, kako bismo omogućili najkvalitetniji tretman i operacije djeci na području Balkana, Prilikom moje posljednje posjete imali smo čak i pacijenta koji je došao iz Londona u Podgoricu na operaciju. Kvalitet njege bolesnika, kvalitet anestezije, kvalitet postoperativne njege je onoliko dobar koliko i kod nas u Londonu. To je ono što sam vidio ovdje. Veoma sam ponosan i veoma srećan što pomažem Kliničkom centru da razvije ovu uslugu, koja je i te kako važna”, kazao je dr Mushtaq.

Dr Marić podsjetila je na ovogodišnji boravak medicinskog tima IBD-a u Great Ormond Street Hospital for Children iz Londona.

"Nedavno je medicinski tim IBD-a posjetio bolnicu u Londonu. Tim je bio sačinjen od dva hirurga, jednog anesteziologa, dvije odjeljenske medicinske sestre, anestetičarke i instrumentare. Nezaboravno iskustvo, razmjena znanja, viđenje i sagledavanje njihovog načina organizacije, praćenje pacijenata i uvid u nove savremenije hirurške tehnike koje i mi imamo želju da usavršimo i usvojimo. Ključ je u kontinuiranoj medicinskoj edukaciji i stalnom napredovanju ne samo ljekara, već i srednjeg medicinskog kadra“, rekla je dr Marić i najavila odlazak novog tima u London.

Dubravka Todorović, majka djevojčice Ivane iz Doboja (BiH), koja je rođena sa anomalijom mokraćne bešike, gdje je odmah po rođenju prebačena u UDK Tiršova u Beogradu, kazala je da je njena ćerka više puta bila liječena od strane prof. dr Krstića od kojeg su dobili preporuku za Institut za bolesti djece u Podgorici, prof. dr Mushtaq i dr Marić.

"Prof. dr Mushtaq i dr Marić odradili su fantastičnu operaciju i naša sreća ne može da se pokaže, mi smo riješili naš životni problem“, sa velikim zadovoljstvom istakla je majka djevojčice.