25-03-2021

Pokret 22. novembar: Još uvijek čekamo da Vlada saopšti koje su štetne posljedice istražnog bušenja podmorja

Da li postoji opasnost od ekološkog incidenta zbog istražnog bušenja podmorja, jedno je od hitnih pitanja na koje Pokret 22. novembar još uvijek nije dobio odgovor od Vlade.

Pokret 22. novembar: Još uvijek čekamo da Vlada saopšti koje su štetne posljedice istražnog bušenja podmorja | Radio Televizija Budva

Foto: fb/Pokret 22. novembar

Pokret 22. Novembar ranije se usprotivio projektu istražnog bušenja u crnogorskom podmorju koje je juče započeo Konzorcijum kompanija Eni i Novatek .



Oni su nadležnim organima u Vladi postavili nekoliko važnih pitanja koja se tiču zaštite životne sredine strahujući od mogućeg ekološkog incidenta i zatražili hitne odgovore koji su, međutim izostali.

"Jasno je da je ugovor potpisan, jasno je i da smo svi dovedeni pred svršen čin. Ono što nije jasno je, kako je moguće da se dozvoli da samo jedan inspektor vrši nadzor, a još nismo dobili odgovore na pitanje koje su moguće posledice i da li smo spremni kao država da odgovorimo na tu mogućnost, ako znamo da ni istraživački brod za praćenje parametara životne sredine još nije u Crnoj Gori, kao i da nema opreme za uklanjanje naftnih mrlja", navodi se u reagovanju Pokreta 22. novembar.



Podsjećamo da će se istražno bušenje vršiti na oko 28 kilometara od obale, na dubini od 6,53 hiljade metara, u moru između Bara i Ulcinja i trajaće četiri i po do šest mjeseci.

Iz Ministarstva za kapitalne investicije najavljuju da će nakon toga biti definisan potencijal ležišta, kako bi se maksimalno iskoristio njegov kapacitet i isprojektovao način proizvodnje, koja bi mogla da zaživi tri do pet godina od završetka prve bušotine.

Takođe, konzorcijum će, u okviru svog koncesionionog bloka, uraditi još jednu istražnu bušotinu nakon nafte, i to gasnu, koja će u tehnološkom smislu biti manje zahtjevna.

Koncesioni ugovor sa konzorcijumom Eni i Novatek potpisan je 2016. godine.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju kod Ulcinja i Bara.

Osim sa koncesionarima Eni i Novatek, ugovor je u martu 2017. godine zaključen i sa kompanijom Energean, koja je trenutno u procesu traženja partnera sa kojim će napraviti konzorcijum.


J.M.