27-09-2022

Popis stanovništva u Srbiji počinje u subotu

U Srbiji u subotu počinje popis stanovništva i trajaće do kraja oktobra, a građani neće biti obavezni da odgovaraju na pitanja o vjeroispovijesti, maternjem jeziku i nacionalnosti.

Popis stanovništva u Srbiji počinje u subotu | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Građani će odgovarati na 69 pitanja.

Direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je za Tanjug da će popisivači u subotu krenuti sa radom na terenu, dodajući da će pretpopisne radnje, kao što je prikupljanje podataka o novim kućnim brojevima, početi sjutra.

"Popisivači će kućne brojeve unositi u aplikacije koje se nalaze na njihovim laptopovima", rekao je Kovačević i dodao da će na terenu biti oko 17 hiljada ljudi.

Prema njegovim riječima, od 69 pitanja na tri građani ne moraju da daju odgovor o vjeroispovijesti, maternjem jeziku i nacionalnosti, a osnovna pitanja su obavezujuća.

"Popisivači će nastojati da po svaku cijenu iskomuniciraju sa domaćinstvom, ako ne uspiju tokom jednog dana da urade popis, ostavljaće poruke, pokušaće drugog dana, trećeg. Na kraju će ostaviti poruku da osoba koja se traži sama kaže kada joj odgovara da popisivač dođe", kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ako ni to ne pomogne, onda će se primjenjivati sankcije.

Prvi rezultati popisa se, kako je najavio, mogu očekivati brzo, već krajem novembra, jer se sada sve radi pomoću aplikacija koje su na kompjuterima popisivača.

Na pitanje o učešću Albanaca sa juga Srbije, Kovačević kaže da je to sada jedan od najznačajnijih momenata, ističući da je sa njihovim predstavnicima razgovarao kada im je objasnio šta se sve čini da popis bude najkorektniji i da će obuhvatiti i one koji nijesu u zemlji.

"Uredno su formirane komisije u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, regrutovani su popisivači, neće biti nikakvih problema", rekao je Kovačević.