07-07-2022

Popović: Put kroz budvansko zaleđe ima brojne benefite

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj organizuje u petak 8. jula sa početkom u 10 časova javnu raspravu povodom planirane izgradnje trase autoceste kroz sela u zaleđu Budve, Bečića, Svetog Stefana, Reževića i Buljarice.

Popović: Put kroz budvansko zaleđe ima brojne benefite | Radio Televizija Budva

Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje obilaznice oko Budve obuhvata lokacije: Maine, Brajići i Kuljače, ima brojne benefite sa kojima javnost mora biti upoznata.

"Elaboratom se opisuje zemljište, voda, vazduh, klima i pejzaž, kao i materijalna i kulturna dobra na određenom području, tj. elaborat nadstoji da ih zaštiti. Zato je ova rasprava jako bitna i mi pozivamo sve zainteresovane stranke da se priključe i učestvuju. Svaki put je dobar, a pogotovo ovaj koji će biti visokokvalitetan i omogućiće povezivanje i bolju urbanističku sliku zaleđa Budve. Takođe, jedan od ciljeva je da se obezbijedi zaštita od nelegalne gradnje i ovaj put će omogućiti da legalna gradnja uzme primat nad ilegalnom gradnjom, svakako doći će i do urbanizacije određenih područja Budve. Može to biti lošije ili bolje, ali mi mislimo da je svakako bolje kada se nešto radi u skladu sa zakonom. Dodao bih, da je jedan od ciljeva Vlade unaprijeđenje zaštite i životne sredine, a ovaj elaborat brine baš o tome. Ova obilaznica će omogučiti da se Budva prepozna kao bolja turistička destinacija", kazao je za Polis, sekretar Sekretarijata za urbanizam, Filip Popović.


Foto: Printscreen

Brza saobraćajnica imaće četiri obilaznice i to oko: Herceg Novog, Budve, Tivta i Bara, a u ovom sistemu prioritet je dat obilaznici Budva iz razloga što postoji ozbiljan obim saobraćaja odnsono prosječni dnevni saobraćaj dostiže i 12 hiljada vozila.

"To znači da će zaobilaznica omogućiti ljudima koji recimo dođu iz Dubrovnika da ne moraju da putuju do Svetog Stefana tri sata, već samo možda sat ili sat i pol, jer ljudi kada uvide da je putovanje kratko i bezbjedno češće će posjećivati naše primorje. Još jedan benefit je unaprijeđenje stanja prostora Crne Gore, a svi znamo koje su tokom ljeta velike gužve u Budvi, a ovaj projekat će da rastereti saobraćaj oko nje", istakao je on.

Obilaznica oko Budve će se graditi u okviru projekta izgradnje Jadransko-jonskog koridora, a Crnu Goru će povezivati sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Albanijom.