02-04-2020

Porasla cijena limuna, bijelog luka, đumbira u budvanskim marketima

Sudeći po pritužbama brojnih kupaca u pojedinim trgovinskim lancima budvanksih supermarketa došlo je do podizanja cijena voća i povrća. U pitanju su trenutno najprodavaniji artikli među kojima su bijeli luk, đumbir i limun.

Porasla cijena limuna, bijelog luka, đumbira u budvanskim marketima | Radio Televizija Budva

U trgovinskim lancima, poskupljenja pravdaju trenutnom potražnjom kao i nabavnom cijenom koju diktira dobavljač.

Tržišna inspekcija od 16. marta prati kretanje cijena na tržištu u odnosu na ranije formiranje cijena. U proteklom periodu obavljeno je 648 kontrola od čega 414 kod trgovaca koji se bave prehranom.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, kazala je da su poskupljenja za sada legalna ali ne i moralna.

Predstavnik najvećeg lanca super maarketa u Budvi, za dnevno informativnu emisiju Polis kazao je da je do poskupljenja cijena došlo za 20 do 25 posto.

"Povećana je cijena limuna i bijelog luka, što je povezano za potražnjom" kazao je Tihomir Kandić.

Kandić je istakao da je u proteklom periodu deficitaran bio limun i đumbir, ali da je do zastoja došlo samo jedan dan nakon čega je cijena porasla za 25 posto.

"Mlijeko, jaja, meso, brašno mogu se pronaći po redovnim cijenama i ima ih u dovoljnim količinama, te nema mjesta panici" istakao je Kandić.

Da cijene na tržištu variraju svjedoči informacija koju smo dobili od drugog trgovisnkog lanca, gdje su nam kazali da je za ovaj period snižena cijena banana, da poskupljenja nije bilo osim kod pojednih uvoznih artikala među kojima je i tjestenina.