22-07-2023

Porodica Rađenović tvrdi da su im građanska prava brutalno pogažena i da im je imovina devastirana

Familija naslednika pok. Iva Rađenovića tvrdi da su im građanska prava brutalno pogažena i da je njihova imovina ozbiljno devastirana događanjima na plaži Mogren 2 poslednjih mjeseci. Njihovo saopštenje prenosimo u nastavku.


Foto: Portal RTV Budva

Saopštenje prenosimo integralno:

Za to posjeduje i nalaze sudskih vještaka. Vezano za razvoj situacije, odnos nadležnih državnih organa i komentar povodom nedavno donesenog Rješenja Agencije za zaštitu životne sredine, porodica Rađenović izjavljuje sledeće:

Crna Gora je po Ustavu ekološka država. Budva je svoju slavu turističke destinacije stekla, velikim dijelom, zbog svoje vanvremenske prirodne ljepote i ekološkog bogatstva. Naša zemlja je kanditat za članstvo u EU kojoj je zaštita prirode princip na najvišoj ljestvici prioriteta. Naša Vlada ima Ministarstvo ekologije i na čelu tog Ministarstva se nalazi Ministarka koja je svoju karijeru izgradila u NVO sektoru velikim dijelom na projektima vezanim za zaštitu prirode. Ta Ministarka, kao i aktuelni Predsjednik Vlade, su članovi stranke koja je partner sa evropskom partijom zelenih, čije je jedno od glavnih načela zaštita i očuvanje prirode. U Budvi je od Oktobra 2022. na vlasti većina koja je u svom programu obećala zaštitu prirode i zelenih površina. Naša država na lokalnom i državnom nivou ima brojne inspekcijske službe i organa čiji zadatak je zaštita prirode.

I pored svega gore pobrojanog danas svjedočimo da smo Rješenjem Agencije za zaštitu životne sredine dobili formalnu potvrdu da je na prostoru zaleđa Mogren 2 plaže napravljen jako ozbiljan ekološki incident gdje je citiramo: Izvršena značajna devastacija zaštićenog prostora, izmijenjena je njegova prirodna i autohtona struktura, devastiran ambijentalni pejzaž i nanesene ozbiljne štete ovom području!

Dakle, lokalitetu koji je udaljen nepunih 500 m od zidina Starog grada i koji se nalazi na naljepšoj budvanskoj plaži. Glavnoj gradskoj plaži!?

Napori naše familije da se državnim i lokalnim institucijama ukaže na ovu ozbiljnu situaciju uporno traju već više od 130 (stotinu trideset dana)!?

Za tih stotinu trideset dana je HG Budvanska rivijera, zajedno sa svojim zakupcem, neometano i bezobzirno svakodnevno uništavala vrijedan prirodni lokalitet našeg grada, naše države i zaštićenog spomenika prirode. To je činila istovremeno grubo ugrožavajući prava privatne svojine našoj familiji, ali i brojim drugim vlasnicima čija je zemlja, takođe, brutalno, vandalski devastirana u tom periodu.

Za tih 130 dana je poslato skoro 100 prijava raznim institucijama uz detaljnu foto i video argumentaciju uz apel da se hitno zaustavi ovo bestijalno divljanje u zaleđu Mogren 2 plaže.
• Zastrašujuće je da je o ova devastacija pokrenuta nakon izdavanja Rješenja o rekonstrukciji plažnog restorana na KP 2652 od strane Vladana Stevovića, VD Glavnog državnog arhitekte u Ministarstvu ekologije, PP i urbanizma dana 14.Februara 2023. Predmetno Rješenje je izdato u kontraverznoj proceduri, nezakonito uz brojne propuste i krupne nedostatke.

Između ostalog, da ironija bude veća, zastrašujuće je da je to Rješenje Vladan Stevović izdao bez obavezujućeg Mišljenja Agancije za zaštitu životne sredine!? Do sada nije preduzeo ništa da se ovo spriječi!?

Tužno je da je Vladan Stevović upravo iz Opštine Budva preseljen na poziciju VD Glavnog državnog arhitekte a indikativno je da je upravo on potpisnik Rješanja koje je u njegovom matičnom gradu izazvalu ovako veliku prirodnu devastaciju.

• Zastrašujuće je da je o ovoj devastaciji od prvog dana detaljno bila obaviještena pomenuta Ministarka Ana Novaković Đurović. Do sada nije preduzela ništa da se ovo spriječi!?
• Zastrašujuće je da je o ovoj devastaciji od prvog dana detaljno bio obaviješten Predsjednik opštine Budva, Milo Božović. U svojim rijetkim, šturim medijskim nastupima je tvrdio da se ovdje sve radi po zakonu, pa nije pronalazio potrebu da preduzme ništa da se ovo spriječi pravdajući se da je nenadležan.
• Zastrašujuće je da je o ovoj devastaciji detaljno bila obaviještena Državna sekretarka u Ministarstva Ekologije, PP i urbanizma Zorica Krsmanović. Do sada nije preduzela ništa da se ovo spriječi!?
• Zastrašujuće je da je o ovoj devastaciji od prvog dana detaljno bila obaviještena uprava HG Budvanska rivijera kao direktni izvšioc. Do sada nije preduzela ništa da se ovo spriječi!?
• Zastrašujuće je da je o ovoj devastaciji od prvog dana detaljno bila obaviještena Uprava za inspekcijske poslove. Do sada nije preduzela ništa da se ovo spriječi!?
• Zastrašujuće je da je o ovoj devastaciji od prvog dana detaljno bila obaviještena Ekološka inspekcija koja je po zakonu bila dužna da zabrani dalje korišćenje devastiranog područja i primjeni kaznene mjere za počinioce. Juče smo sa njihove strane neformalno obaviješteni da je ova inspekecija konačno nakon naših brojnih apela i pozivanja na dosljednu i urgentnu primjenu zakona konačno donijela tu mjeru zabrane pristupa ovom devastiranom lokalitetu postavkom službene plombe. Vidjećemo u narednim danima da li će ova mjera spriječiti počinioce da i ubuduće nezakonito izvodi radove i devastira ovu lokaciju!?
• Zastrašujuće je da je o ovoj devastaciji od prvog dana detaljno bila obaviještena Građevinska inspekcija koja je imala čvrst zakonski osnov da zaustavi sve radove mimo izdatog Rješenja o rekonstrukciji objekta na KP 2652. Do sada nije preduzela ništa da se spriječi nezakonito izvođenje radova u šumi iako je po zakonu to bila obavezna!?
• Zastrašujuće je da je o ovoj devastaciji od prvog dana detaljno bila obaviještena Komunalna inspekcija i policija u Budvi. Do sada nije preduzela ništa da se spriječi nezakonito izvođenje radova u ugroženom Parku prirode iako je po zakonu to bila obavezna!? Nije po službenoj dužnosti obustavila građevinske radove ni nakon 15.Juna za što je obavezna iako je imala prijavu našeg pravnog zastupnika o ovom dodatnom prekršaju!?
• Zastrašujuće je da je o ovoj devastaciji Skupština opštine Budva nije raspravljala niti donijela neki zaključak tim povodom, iako se devastirao spomenik prirode od najvećeg značaja za ovaj grad!?
• Zastrašujuće je da do današnjeg dan niti jedan predstavnik lokalne vlasti u Budvi, uz izuzetke nekih opozicionih medijskih izjava, nije iznio javnu kritiku ili osudu ovim povodom, iako se devastirao spomenik prirode od najvećeg značaja za ovaj grad!?
• Zastrašujuće je da i pored sudske zabrane prilaska i daljem korišćenju zemljišne parcele KP 2653 devastirane u ovom bezakonju ne postoji opštinski, ni državni organ, koji tu Sudsku mjeru može da sprovede u djelo.
• Zastrašujuće je da je u proteklim mjesecima u ovom čitavom procesu učenjin ogroman broj nezakonitosti koje se nalaze u zoni ozbiljnih krivičnih djela (više od 10 krivičnih djela) i da niko od nadležnih institucija po službenoj dužnosti nije pokrenuo krivični postupak ovim povodom!? Zbog toga ćemo, na temelju obimnog materijala prikupljenog u ovom procesu, narednih dana pokrenuti krivične postupke protiv svih odgovornih kod Specijalnog državnog tužilaštva.
• Zastrašujuće je da je ova devastacija nastala kao posledica nezakonito sklopljenog Aneksa ugovora o zakupu od strane HG Budvanska rivijera kojim se imovina u većinskom vlasništvu državnih fondova i Vlade CG daje u višedecenijski zakup. Višedecenijski (40 i više godina!) bez Odluke Vlade Crne Gore, nadležnog Ministarstva, Skupštine akcionara ili Odbora direktora!?
• Zastrašujuće je da taj ugovor tj. Aneks o višedecenijskom zakupu sklopljen bez javno sprovedene tenderske procedure i na bazi obmanjujućeg Elaborata o statičkoj stabilnosti.
• Zastrašujuće i prilično cinično je da ovaj kompletan projekat na Mogren 2 prethodnih mjeseci medijski najavljivan i pravdan (od HG Budvanska rivijera i Predsjednika Opštine Budva) kao ispravljanje višedecenijske nepravde kroz navodnu obnovu davno porušene crkve Sv. Antona Padovanskog, za šta nije pribavljen ni jedan papir nadležnih organa!?

Opština Budva očekuje da bude imenovana za prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture. To znači da u Budvi želimo da promovišemo evropski sistem vrijednosti i da budemo primjer kulture i, istih tih, evropskih vrijednosti.

HG Budvanska rivijera je najveće hotelsko preduzeće u Crnoj Gori i pokretač ekonomskog razvoja Budve. Neko ko svojim primjerom odgovornog i zakonitog poslovanja demonstrira kako, u skladu sa EU vrijednostima, treba da se privrednici i građani odnose prema našem gradu i našim prirodnim resursima.

Ostaje da se vidi da li će Opština Budva, uz ovako krupne sistemske nedostatke (i grada i države), i bezobzirnu hajdučiju vodećeg privrednog društva u Budvi, moći da postane Evropska prestonica kulture?

Zato očekujemo od svih prozvanih nadležnih institucija sistema javno priznanje u vezi nesavjesnog i neodgovornog poslovanja (za što postoje dokazi), a od rukovodstva HG Budvanska rivijera da se javno pokaje za učinjeno i raskine nelegitiman i kriminalno sklopljen Aneks Ugovora o zakupu restorankog objekt ana Mogren 2 plaži. Osim toga tražimo da se izvini svim građanima Budve za uništavanje njihovog važnog prirodnog resursa i zaustavi po hitnom postupku dalju ekološku katastrofu ovog lokaliteta i učinjeno pravno nasilje. Takođe, uz adekvatni stručni nadzor, tražimo da HG Budvanska rivijera odmah pristupi obnovi ozbiljno devastiranog prirodnog ambijenta u Spomeniku prirode ‘’Plaža Mogren’’, vraćajući ga u prvobitno stanje.

Rješenje agencije za zaštitu životne sredine: