09-06-2020

Poslodavci da zapošljavaju domaću radnu snagu

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) je, u cilju povećanja sezonske zaposlenosti, apelovao na poslodavce da se okrenu zapošljavanju domaće radne snage, kao i na nezaposlene, mlade, studente i đake iz Crne Gore da gledaju ljeto kao odličnu šansu za zaradu.

"Apelujemo na poslodavce da se, još više nego do sada, okrenu zapošljavanju domaće radne snage i da potrebne radnike, prije svega, potraže među crnogorskim građanima i na domaćem tržištu", rekli su predstavnici Zavoda agenciji Mina biznis.

Poslodavci, kako su kazali, u Zavodu imaju pouzdanog partnera i staviće im sve svoje kapacitete na raspolaganje kako bi, u najvećoj mogućoj mjeri, svi zajedno obezbjedili kvalitetan
kadar.

"Apel upućujemo i svim nezaposlenim osobama, mladim ljudima, studentima, đacima iz Crne Gore da gledaju ljeto kao jednu odličnu šansu za zaradu i sticanje novih znanja i vještina. Molimo sve nezaposlene s naše evidencije da iskažu svojim savjetodavcima želju za sezonskim poslom, da redovno prate
oglase koje objavljujemo na sajtu i u sredstvima informisanja i da se na njih prijavljuju", naveli su iz ZZZ-a.

Oni smatraju da je to šansa za sve – i za rad i za zaradu, ali i za oporavak privrede.

"Samo zajedno, hrabro i složno možemo pokušati da doprinesemo da se nadoknade negativni finansijski efekti, nastali usled globalne pandemije", poručili su iz Zavoda.

Za sezonske poslove raspisane 9,2 hiljade slobodnih radnih mjesta

Iz ZZZ-a su rekli da je upravo sezonsko zapošljavanje prilika da se poveća zaposlenost, u svim opštinama u državi. Sredstva koja se ulože u domaćeg radnika doprinijeće očuvanju zaposlenosti i stvoriti pretpostavke za brži oporavak ekonomije i životnog standarda.

"Za sezonske poslove od početka godine do 1. juna raspisane su 9,2 hiljade slobodnih radnih mjesta. Postoji interesovanje poslodavaca i ima raspisano mnogo oglasa, od kojih neki još traju. Tokom sezone se, uobičajeno, najviše traže kuvari, konobari, šankeri i sobarice", precizirali su iz Zavoda.

Oni smatraju da je predstojeća sezona izazov za sve. U ovom trenutku ipak puno znači i uliva optimizam izuzetna epidemiološka situacija u Crnoj Gori.

"Naša država je među prvim korona fri državama, što je čini primamljivom destinacijom za turiste", dodali su iz ZZZ-a.


Izvor: Dan