21-11-2021

Postignut politički dogovor o budžetu EU za narednu godinu

Evropski parlament i Savjet Evropske unije, na predlog Evropske komisije, postigli su u ponedjeljak veče, posljednjeg dana zakonskog roka, neformalni politički dogovor o budžetu EU za narednu godinu od gotovo 170 milijardi EUR, saopštila je Evropska komisija.

Postignut politički dogovor o budžetu EU za narednu godinu | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Dogovorene su obaveze u visini od 169,5 milijardi EUR i plaćanja od 170,6 milijardi EUR, prenosi SEEbiz.

"Dogovor potvrđuje da su sve institucije spremne na kompromis kako bismo dobili budžet koji će podržavati održiv oporavak i nužnu tranziciju EU u korist svih", kazao je povjerenik Johannes Hahn, nadležan za budžet i upravu.

Po dogovoru, 49,7 milijardi EUR u obavezama namijenjeno je za podršku oporavku podsticanjem ulaganja u ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju.

Za zajedničku poljoprivrednu politiku namijenjeno je 53,1 milijarda EUR, a 971,9 miliona EUR za Evropski fond za pomorstvo i ribarstvo.

Za Obzor Evropa odnosno za podršku istraživanjima u područjima kao što su zdravstvo, digitalizacija, industrija, svemir, klima, energija i mobilnost namijenjeno je 12,2 milijarde EUR, a 613,5 miliona EUR za Program jedinstvenog tržišta, kao podrška konkurentnosti te malim i srednjim preduzećima, među ostalim u turizmu.

Uz to, 839,7 miliona EUR namijenjeno je programu EU4Health u cilju podrške evropskoj zdravstvenoj uniji i sveobuhvatnog odgovora na zdravstvene potrebe evropskih građana.

Takođe, 1,2 milijarde EUR predviđeno je u okviru Fonda za pravednu tranziciju kako bi prelazak na klimatsku neutralnost donio koristi svima te 755,5 miliona EUR u okviru programa LIFE za podršku zaštiti okoline i klime.
Instrumentu za povezivanje Evrope namijenjeno je 2,8 milijardi EUR u cilju izgradnje suvremene visokoučinkovite prometne infrastrukture koja će poboljšati prekogranične veze.

Programu Erasmus+ namijenjeno je 3,4 milijardi EUR za ulaganje u ulaganje u mlade te 406 miliona EUR za kulturni i kreativni sektor u okviru programa Kreativna Europa.

Dogovoreno je i 1,1 milijardi EUR za Fond za azil i migracije te 809,3 miliona EUR za Fond za integrisano upravljanje granicama radi intenziviranja saradnje u području upravljanja vanjskim granicama, što uključuje i 25 miliona EUR za zaštitu granice s Bjelorusijom, te u području migracione politike i politike azila, što obuhvata i dodatna sredstva za obveze preseljenja.

Fond za unutrašnju sigurnost dobio je 227,1 miliona EUR, a 945,7 miliona EUR određeno je za Evropski fond za obranu radi podrške evropskoj strateškoj autonomiji i sigurnosti.

Takođe, 15,2 milijardi EUR namijenjeno je za podršku susjedima i međunarodnom razvoju i saradnji. Sporazum obuhvata ciljana povećanja za Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI) – Globalna Evropa (190 miliona EUR), najprije za Avganistan i Siriju, te za program humanitarne pomoći (211 miliona EUR) za rješavanje kriznih situacija u svijetu, navodi Komisija.

Evropska komisija saopštila je u utorak da EU ulaže više od 1,1 milijardu EUR u sedam velikih inovativnih projekata u okviru Inovacionog fonda, u cilju dekarbonizacije privrede.