24-06-2021

Potražnja u ljetnoj sezoni vožnje podigla cijene nafte

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 76 USD, nakon što je izvještaj iz Sjedinjenih Američkih Država pokazao pad zaliha, najavljujući snažan oporavak potražnje na sjevernoj hemisferi u ljetnoj sezoni vožnje.

Potražnja u ljetnoj sezoni vožnje podigla cijene nafte | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,08 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 75,89 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,13 USD višoj cijeni od 73,99 USD, prenosi Hina.

Trgovci su se fokusirali na izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koje je prema navodima dva izvora pokazalo pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici za 7,2 miliona barela, veći no što se očekivalo.

„Ponovo je prevagnuo uzlazni trend cijena", rekao je naftni broker u PVM-u Stephen Brennock.

Cijene su na londonskom tržištu ove godine porasle 45 odsto, podstaknute smanjenim snabdijevanjem iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika i ublažavanjem covid ograničenja koje je oslobodilo potražnju.

Globalna potražnja trebalo bi da se dodatno poveća u drugoj polovini godine, ali grupi OPEC+ paralelno se otvara perspektiva većeg iranskog snabdijevanja, u slučaju da razgovori Irana i šest svjetskih sila dovedu do oživljavanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

OPEC+ sastaće se 1. jula kako bi razgovarali o dodatnom ublažavanju ograničenja proizvodnje od avgusta.

Odluka o tome koliko bi tačno proizvodnja mogla porasti još nije donesena, saopštila su u utorak dva izvora iz OPEC+.

Podršku cijenama pružio je i slabiji dolar, budući da je nafta, čije su cijene iskazane u zelenim novčanicama, pojeftinila za imaoce drugih valuta, a to znači veću potražnju.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 73,13 USD, što znači da je bila viša 68 centi nego prethodnog dana trgovanja.