21-11-2020

Potrošnja električne energije u oktobru pet odsto veća

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 199,78 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko pet odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).


Foto: EPCG

„Najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja“, navodi se u saopštenju.

Očitano je ukupno 385,37 hiljada brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja.

„Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto“, precizirali su iz CEDIS-a.

Kako su naveli, ekipe Sektora za održavanje su u oktobru 2,24 hiljade puta intervenisale na terenu.

„Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je 464,99 hiljada EUR“, rekli su iz CEDIS-a.

Iz kompanije su saopštili da su tokom oktobra završeni oko 120 hiljada EUR vrijedni radovi na zamjeni dva transformatora u trafostanici Topla.

„Počeli smo i radove na rekonstrukciji trafostanice Kumbor, za koju je izdvojeno oko 1,4 miliona EUR. Prethodnog mjeseca na nivou sekundarne mreže završeni su radovi na izgradnji trafostanice Eurozox u Spužu, kao i rekonstrukcija niskonaponskih mreža Željeznička stanica i Trpeško brdo III u Mojkovcu i Petnjici. Za ove radove izdvojeno je oko 100 hiljada EUR“, naveli su iz CEDIS-a.

Na distributivnu mrežu je tokom oktobra priključen 821 novi korisnik.

Iz CEDIS-a su saopštili da je na području Crne Gore tokom oktobra ugrađeno 1,32 hiljade novih, elektronskih brojila.

„Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 330 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma“, objasnili su iz CEDIS-a.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže.

CEDIS distribuira električnu energiju za oko 410 hiljada korisnika na području Crne Gore.


(MINA Business)