08-02-2018

Potvrđena još dva slučaja malih boginja

U Crnoj Gori su dvije odrasle osobe, od 45 i 49 godina, oboljele od malih boginja, potvrdio je Institut za javno zdravlje, prenosi agencija Mina.

Potvrđena još dva slučaja malih boginja | Radio Televizija Budva

Navodi se da je epidemiološkim istraživanjem utvrđeno utvrđeno da su ovi pacijenti virusu morbila bili izloženi tokom dužeg boravka u Beogradu.

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da je jedna osoba nevakcinisana, a druga bez validnih dokaza o vakcinaciji.

„Oba pacijenta su za sada stabilnih vitalnih parametara, ali su zbog mogućih komplikacija i sprječavanja daljeg širenja infekcije izolovani i hospitalizovani na infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Kotoru do isteka perioda zaraznosti. Epidemiološkim istraživanjem identifikovani su svi bliski kontakti koji su stavljeni pod intenzivan epidemiološki nadzor“, naveli su iz IJZ.

S obzirom na prikupljene podatke, kako su dodali, jasno je da se radi o ponovnom „uvozu“ virusa morbila u Crnu Goru što je očekivana situacija na čiju mogućnost je do sada je više puta ukazivano.

Iz IJZ su rekli da je s obzirom na broj idetifikovanih kontakata mogućee, ali nužno ne znači da će neodložno doći do epidemijskog širenja virusa.

„Bez obzira na navedeno i s obzirom na epidemiološku situaciju u regionu kao i na činjenicu da postoji značajan broj djece predškolskog uzrasta koja nisu vakcinisana – mogućnost registrovanja dodatnih slučajeva u opštoj populaciji, kao i sekundarnog širenja oboljevanja postoji“, naveli su u saopštenju.

Oni su kazali da je epidemiološka situacija, sa za sada sporadičnim uvozom slučajeva, rezultat visokih stopa imunizacija i visokog nivoa kolektivnog imuniteta iz ranijih godina.

„Međutim, činjenica da do sada nismo imali masovno oboljevanje od određenih zaraznih bolesti učinilo je da zaboravimo njihovu opasnost što je dovelo do razvoja pogrešnog uvjerenja da uzročnika zaraznih bolesti više nema, te da nam vakcine, kao najbitnija zdravstvena intervencija u istoriji čovječanstva, više nisu potrebne“, naveli su iz IJZ.

Iz IJZ su istakli da se broj vakcinisane djece svakodnevno uvećava i da još nije kasno da se postigne visok nivo kolektivnog imuniteta koji bi sriječio masovnije oboljevanje i vjerovatnoću pojave komplikacija i najtežih ishoda.